Fc454651 30c1 4dfc b87c d79bd7050a16

Sigur Rós: Heima

Editie 2007
WSA

Na twee jaren ijzige stilte is Sigur Rós terug. De IJslandse muziekgroep trakteert zijn publiek meteen op een nieuwe cd én een eerste film, Heima. Tijdens het 34ste Filmfestival Gent gaat de film in première en speelt de groep een akoestische set.

Met Heima, het IJslandse woord voor 'thuis', geeft de groep een beeld van de overweldigende natuur en cultuur van hun thuisland. Na een lange wereldtournee had Sigur Rós weer nood aan de rust, het groen en de geisers van IJsland. In de zomer van 2006 trokken ze daarom twee weken lang rond op het eiland, met gratis optredens in kleine cafés, spookdorpjes en zelfs midden de woeste natuur. De film Heima is hiervan het resultaat: een mix van live opnames, getuigenissen van de groepsleden en beelden van de IJslandse pracht. Geen toeristische pamflet, maar een eerbetoon aan de overweldigende natuur van het land in combinatie met de bijzonder sfeervolle muziek van de groep.

De muziek van Sigur Rós staat bekend om zijn hoge kippenvelgehalte, melancholische instrumentatie en bezinkende atmosfeer. Geen wonder dus dat de groep vaak gevraagd wordt om mee te werken aan soundtracks. Zo werd hun muziek gebruikt in Cameron Crowes Vanilla Sky (2001) en Mysterious Skin (2004) van Gregg Araki. Ook Nic Balthazar gebruikt hun muziek voor zijn pas bekroonde debuutfilm Ben X (2007). Maar nu is er dus Heima, Sigur Rós' eigen film, onder de regie van Dean DuBlois, eerder al coregisseur van de Disneyfilm Lilo and Stitch (2002). De uitvoeringen van Heima verschillen danig van de grootse concerten vol duizelingwekkende lichteffecten en visuals, maar het intieme en eenvoudige staan centraal. Ironisch genoeg is het hoogtepunt van de film het overweldigende optreden in Reykjavik, het grootste dat Sigur Rós ooit gaf en IJsland ooit zag.

Na de film zal Sigur Rós een 20 minuten durende akoestische set spelen in Theaterzaal Vooruit. De set zal muziek bevatten uit hun nieuwe dubbelalbum dat in het najaar verschijnt: Hvarf-Heim. Op de eerste cd Hvarf ('rustpunt') staan onuitgebrachte, elektronische studionummers. Op de tweede, Heim, staan akoestische versies van de Sigur Rós-nummers Samskeyti, Staralfur, Agaetis Byrjun, Vaka, Heysatan en Von.