11838886 dea9 479a b4d2 804ccd36a23f

Great Greek Composers

Editie 2021 Concerten

Al sinds de jaren '80 heeft Film Fest Gent een kenmerkende en unieke focus op filmmuziek en haalt het de grootste filmcomponisten en hun muziek naar de Arteveldestad. Met de jaarlijkse World Soundtrack Awards en filmmuziekconcerten houdt het festival de kunst van het componeren voor film en tv voor het voetlicht. De Film Fest Gent-concerten brengen live filmmuziek, uitgevoerd door Brussels Philharmonic o.l.v. FFG-muziekdirecteur Dirk Brossé, met filmbeelden op groot scherm.

In 2021 wierp het filmfestival een blik op de Griekse cinema, die bulkt van de dramatiek én van de beklijvende muziek. Met het concert Great Greek Composers: The Film Music of Eleni Karaindrou, Mikis Theodorakis, Evanthia Reboutsika et al. wilde Film Fest Gent de rijkdom en het genie van de Griekse componisten tentoonspreiden. Op 22 oktober 2021 nodigde het festival filmmuziekliefhebbers uit in Opera Gent.

Speciale aandacht ging uit naar Eleni Karaindrou, de vaste componiste van de in 2012 overleden Griekse regisseur Theo Angelopoulos. Zij ontvangt tijdens de World Soundtrack Awards op 23 oktober 2021 de Lifetime Achievement Award. Op het Great Greek Composers-concert bracht Film Fest Gent symfonische hulde aan haar muziek, met o.a. stukken uit The Suspended Step of the Stork, The Weeping Meadow, Eternity and a Day en The Dust of Time. Karaindrou vergezelde het orkest als solist aan de piano, net als de Griekse violiste Evanthia Reboutsika, die in 2006 nog de World Soundtrack Discovery of the Year Award won voor My Father and My Son.

Het land waar de tragedie is uitgevonden herbergt een eclectische mix van componisten en instrumenten. Filmmuziekfanaten mochten zich verwachten aan onder meer de melancholische sfeer van Karaindrou’s oeuvre, de inspirerende muziek van Evanthia Reboutsika en de ‘metasymfonische’ composities van Mikis Theodorakis, de World Soundtrack Lifetime Achievement Award-winnaar van 2007.

Luisterplaatsen Opera

Benieuwd naar de luisterplaatsen?

Er zijn nog steeds luisterplaatsen beschikbaar voor het concert Great Greek Composers. Schrik van die zogeheten "luisterplaatsen"? Neem een virtueel kijkje in de Opera en koop daarna je ticket!