D2f5a830 fdd5 47ab a9b9 a1470c3fcbfa

Dag van de leerkracht 2022

Editie 2022
Op dinsdag 18 oktober organiseert Film Fest Gent in samenwerking met JEF een inspiratiedag voor leerkrachten. Je ontdekt mogelijkheden om op een creatieve manier film te gebruiken om media- en filmwijze vaardigheden te stimuleren bij je leerlingen. Je gaat aan de slag met concrete tools en wisselt ideeën uit met collega-leerkrachten.

Film Fest Gent organiseert in samenwerking met Onderwijscentrum Gent en JEF elk jaar een inspiratiedag voor leerkrachten. Tijdens workshops en talks krijgen deelnemers concrete instrumenten aangereikt om creatief om te gaan met beeld- en filmmateriaal in de klas en worden ze gestimuleerd om methodieken uit te wisselen.

Dit jaar vertonen we in de voormiddag de Film Fien, Jip en Fien, waarover we in discussie gaan samen met regisseur Marie De Hert tijdens de plenaire sessie. Na de lunch sluiten de leerkrachten aan bij twee van de drie onderstaande vormingen.

Les in beeld
Thema’s bespreken aan de hand van kortfilmFilm houdt je een spiegel voor waarmee we naar onszelf en de wereld kijken. Via film kan je (gevoelige) thema’s erg goed bespreekbaar maken in de klas. We duiken in het platform Les in beeld, en ontdekken de kracht van kortfilm. We bekijken verschillende werkvormen en manieren om deze te koppelen aan een thema (zoals discriminatie en racisme, seksualiteit en relaties, Nederlands en andere talen, geschiedenis en politiek, en nog veel meer).

Actief burgerschap en vloggen
Hoe kijken jouw leerlingen naar de wereld vandaag? Hoe denken ze over de toekomst? Met behulp van de camera en een dosis creativiteit brengen ze een inspirerende boodschap op hun eigen manier. We vertrekken vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Vervolgens zetten we een geëngageerde boodschap om in een vlog met impact. In deze vorming leer je filmwijs werken en probeer je verschillende apps uit om een originele vlog te maken!

Film maken
Film is een sterk en veelzijdig medium en biedt een meerwaarde voor je klaspraktijk. Door het gebruik van (bewegende) beelden, geef je extra ondersteuning aan de informatie die je wil overbrengen. Dit sluit nauw aan bij de huidige beeld gerichte manier van communiceren. Wanneer leerlingen zelf korte filmpjes maken, zetten ze de lesinhoud om in een creatief en persoonlijk project en werken ze aan hun mediawijze vaardigheden. We geven je enkele praktische tips en tools om zelf of met je klas korte films te maken.

Planning:
9u30: Deuren open
10u00: Verwelkoming en introductie door Film Fest Gent en JEF
10u15: Vertoning kortfilms in Kinepolis Gent
10u30: Plenaire sessie: 'Feit of fictie'
11u30: Lunchpauze
12u45: Vorming 1 naar keuze
14u00: Vorming 2 naar keuze
15u15: Afsluitend rondetafelgesprek en vragenronde
15u45: Voorzien einde

Na afloop ontvangt elke deelnemer een digitaal informatiepakket met bijkomende tips en een attest van deelname. De deelnameprijs bedraagt 20 euro. In deze prijs is lunch inbegrepen.

Dag van de Leerkracht JEF

Schrijf je nu in!

Inschrijven kan via deze link. Vergeet zeker niet om jouw keuze op te geven via deze link.