09 20 okt. '24
69d11c82 ec96 45a9 bad3 974132a79e35

Alberto Iglesias in concert

Editie 2007
WSA

"Muziek verheft film tot kunst", aldus een onbescheiden Peer Raben die jarenlang de muziek leverde voor de films van Rainer Werner Fassbinder. Een uitspraak die zeker ook opgaat voor de hechte en productieve band tussen de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar en zijn landgenoot Alberto Iglesias die de muziek schreef voor onder meer Todo Sobre Mi Madre (1999), Hable Con Ella (2002), La Mala Educación (2004) en Volver (2006). Op 19 oktober zal het Vlaams Radio Orkest onder leiding van dirigent Dirk Brossé deze unieke samenwerking muzikaal in de schijnwerpers plaatsen.

Alberto Iglesias mag gerust een buitenbeentje onder de filmcomponisten genoemd worden. Met zijn minimalistische arrangementen, Spaanse ritmes en voorliefde voor strijkkwartet, saxofoon, gitaar en piano staat hij fel in contrast met de Angelsaksische filmmuziektraditie die het meer moet hebben van uitvoerige orkestraties. Iglesias kiest eerder voor een gevarieerde orkestratie waarbij hij symfonisch orkest afwisselt met synthesizer en piano, maar steeds met een warme weemoedige Spaanse touch die zijn muziek zo herkenbaar maakt.

Zijn filmcarrière begon in 1984 met de soundtrack voor de film The Conquest of Albania. Iglesias zal echter vooral door het leven gaan als de vaste filmmuziekcomponist van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. Hij schreef onder andere de soundtracks voor Todo Sobre Mi Madre, Hable Con Ella, La Mala Educación en Volver, wat hem zes Goya Awards opleverde, zeg maar het Spaanse equivalent van de Oscars. Zijn internationale doorbraak kwam er met zijn filmmuziek voor The Constant Gardener (2005) waarmee Iglesias een Oscar- en BAFTA nominatie wist binnen te rijven. De ultieme bekroning kwam er tijdens de zevende editie van de World Soundtrack Awards in Gent. Iglesias werd toen gelauwerd als Soundtrack Composer of the Year. Zijn muziek voor The Constant Gardener was goed voor Best Score of the Year.

Dat die prijzen meer dan terecht zijn, kunt u op vrijdag 19 oktober horen op het filmmuziekconcert van Alberto Iglesias in Muziekcentrum De Bijloke Gent. Het Vlaams Radio Orkest (VRO), onder leiding van Dirk Brossé, zal een exclusief concert wijden aan de muziek die Iglesias onder andere schreef voor de films van Pedro Almodóvar. Het concert zal bestaan uit zes suites. Het eerste deel ‘Orfeo in Palermo’ is een nieuwe creatie van Iglesias waarbij hij filmmuziek en bruitage mengt en zo een inkijk geeft in het werkproces van een filmcomponist. Het tweede deel bestaat uit een suite met de filmmuziek die de componist schreef voor Tierra (1996) van Julio Medem. Daarna volgt een suite met de muziek uit Volver van Pedro Almodóvar en een suite die de samenwerking tussen Iglesias en Almodóvar verder belicht. Het vijfde luik is een suite die focust op Hable Con Ella en meer bepaald op het zwart-wit filmpje El Amante Menguante (‘De krimpende minnaar’) dat Almodóvar verwerkte in de film. Het Vlaams Radio Orkest zal de muziek synchroon op beeld spelen. Als afsluiter zal het VRO in wereldpremière de muziek spelen uit The Kite Runner (2007) van Marc Forster. Uiteraard zullen tijdens het concert fragmenten uit de films geprojecteerd worden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?