09 20 okt. '24
7c097c55 6d97 4d7e a073 ec9e189ea6c6

1985

Editie 2022 Serial Madness
De jaren ’80 vormden de meest turbulente en gewelddadige periode van het na-oorlogse België. In 1985 volgen we drie jongeren die terechtkomen temidden van de gebeurtenissen die men toeschrijft aan de “Bende van Nijvel”. Gebaseerd op waargebeurde feiten.
De Bende van Nijvel blijft tot de verbeelding spreken. Enkele jaren geleden maakte Stijn Coninx nog Niet schieten. Nu verdiepen All of Us-scenarist Willem Wallyn en De twaalf-regisseur Wouter Bouvijn zich in de bloederige historie van deze nooit gekliste roofmoordenaars. De reeks draait rond de boezemvrienden Marc, Franky en diens zus Vicky. Zij gaat in 1980 rechten studeren in Brussel, terwijl haar broer en Marc er bij de Rijkswacht beginnen. Daar komt het duo terecht in een korps dat in diepe crisis verkeerd, omdat net ontdekt is dat er binnen de rangen van de Rijkswacht meegewerkt wordt aan drugstrafiek. Dit schandaal blijkt het vuur aan de lont van een reeks brutale overvallen waarbij 28 onschuldige slachtoffers vallen. Opmerkelijk: om deze pijnlijke bladzijde uit de Belgische geschiedenis weer tot leven te wekken, werken de Vlaamse en Waalse openbare omroep voor het eerst voor een fictiereeks samen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?