Word Young Critic op Film Fest Gent 2023

20221012 FFGENT22 Jeroen Willems 035
Nieuws 05 jul 2023
Film Fest Gent en Cinea (de Vlaamse dienst voor filmcultuur) presenteren met trots de tiende Young Critics Workshop (10 - 21 oktober 2023) van photogénie, die openstaat voor aspirant-filmcritici (18-26 jaar) uit binnen- en buitenland en hen de kans biedt om de 50ste editie van dit grote internationale evenement, dat tot de top van de Europese filmfestivals behoort, te coveren.

De geselecteerde deelnemers zullen worden uitgenodigd om het festival te volgen door zowel recensies als een diepgaand stuk te schrijven. De deelnemers zullen worden begeleid door filmcriticus Nick Pinkerton en het photogénie-team. De recensies en artikelen van de deelnemers kunnen worden gepubliceerd op photogénie en op de website van het festival. De voertaal is Engels. Bij photogénie hechten we veel waarde aan aandacht voor stijl, filmhistorisch besef en heldere argumentatie. Kandidaten moeten vloeiend Engels kunnen spreken en schrijven. De workshop staat open voor schrijvers tussen de 18 en 26 jaar, die van kritiek (nog) niet hun (hoofd)beroep hebben gemaakt.

Deelnemers die eerder aan de Young Critics Workshop hebben deelgenomen, namen deel aan soortgelijke workshops in Rotterdam, Locarno en Berlijn, en bouwen momenteel aan een carrière in de kritiek en/of het curatorschap.

Tumult young critics© Michiel Devijver

De Young Critics workshop biedt deelnemers:

  • overnachting en ontbijt in de historische stad Gent, 10 - 21 oktober
  • een door het festival verzorgde lunch
  • een volledige accreditatie voor het festival
  • dagelijkse ontmoetingen met Nick Pinkerton en het photogénie-team
  • de kans om na de workshop deel uit te maken van de redactie van photogénie

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun reis, de meeste avondmaaltijden en alle andere onkosten. Deelnemers moeten ook voor hun eigen laptop zorgen.

Sollicitaties moeten vóór 1 september worden ingediend
en bevatten het volgende:

  • een motivatiebrief (500 woorden of minder), met vermelding van relevante ervaring (indien die er is)
  • 3 schrijfvoorbeelden van artikels of filmrecensies in het Engels (indien de originele teksten niet in het Engels zijn, stuur dan de Engelse vertalingen mee als bewijs van je Engelse schrijfvaardigheid)
  • een recente pasfoto

De geselecteerde Young Critics zullen op 8 september via mail op de hoogte worden gebracht.