10 21 okt. '23

Wereldomspannend filmfestival gratis op YouTube

We are one primary logo
Nieuws 29 apr. 2020
Onder de titel ‘We Are One: A Global Film Festival’ slaan twintig grote filmfestivals de handen in elkaar en organiseren van 29 mei tot 7 juni op YouTube gratis een uniek wereldomspannend filmfestival.

Terwijl wereldwijd het ene filmfestival na het andere door de waanzinnige coronacrisis noodgedwongen afhaakt, bundelt het New Yorkse Tribeca filmfestival de krachten met YouTube om online en “tot heling van de wereld” een uitzonderlijk filmgebeuren te organiseren. Twintig filmfestivals verlenen hun medewerking en hun programmatoren zullen zowel hoogtepunten uit hun festivals als films die bijzondere aandacht verdienen ter beschikking stellen. De streaming gebeurt via YouTube.com/WeAreOne en wie inlogt zal de gelegenheid krijgen om een bijdrage te storten die ten goede zal komen aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of aan een lokale hulpdienst.

[IMG]

Bemoedigen

“We hebben het veelvuldig over de unieke rol, de mogelijkheid en de kracht van film om mensen over grenzen en verschillen heen te verenigen en te inspireren en zo de wereld te helen”, zegt Jane Rosenthal die samen met Robert De Niro, het Tribeca filmfestival stichtte en er nu CEO van is. “Met het ‘We Are One’-filmfestival brengen we curatoren, vertellers en kunstenaars samen die een wereldwijd publiek bemoediging en ontspanning bieden. We hopen ook dat iedereen zal kennis maken met datgene wat een festival zo uniek maakt en dat eenieder de kunst en de kracht van film zal weten te appreciëren”, voegt Rosenthal eraan toe. Robert Kyncl, chief business officer bij YouTube, wijst er van zijn kant op dat het om een nooit eerder georganiseerd evenement gaat dat gratis aan de fans over de hele wereld wordt aangeboden. Iets waar hij best trots op is.

Verhaalstijlen

Ook Pierre Lescure, president van het festival van Cannes en afgevaardigde bestuurder Thierry Frémaux zijn er fier op dat zij er “samen met hun partnerfestivals toe bijdragen dat het publiek zal kunnen kennismaken met de verschillende verhaalstijlen van over de hele wereld en met de artistieke personaliteiten van ieder festival”. Tot de deelnemende festivals behoren die van onder meer Berlijn, Cannes, Annecy, Locarno, Sarajavo, Tokio, Venetië, New York, Sydney, Mumbai, Marrakech, Jeruzalem... Ieder festival verzorgt zijn eigen programmering.

Amazon

Het volledige programma van ‘We Are One’ zal later bekend worden gemaakt en zal bestaan uit speelfilms, documentaires, kortfilms, muziekfilms, komedies en talkies. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat er nieuwe, nog onuitgebrachte films worden vertoond. Het Global Filmfestival neemt dus niet de plaats in van geplande festivals die door omstandigheden gedwongen digitaal gaan. Zo is het South by Southwest (SFSW) filmfestival in Austin, Texas op dit ogenblik via Amazon streaming online te volgen. Het zopas afgelaste Karlovy Vary zal dan weer een klein deel van de geselecteerde films in de Tsjechische bioscopen vertonen en het industry gedeelte online zetten. Dichter bij ons is ook MOOOV 2.0 via streaming te volgen.

Kwaliteitslabel

Zoals bekend is digitale streaming geen optie voor Thierry Frémaux want dat zouden producers en regisseurs niet slikken in Cannes. De filmmarkt van Cannes daarentegen kiest wel voor digitaal kijk- en werkplezier. Over een mogelijke samenwerking met Venetië wordt warm en koud geblazen. Frémaux houdt de annulatie boot af. Tegen beter weten in? Neemt hij uiteindelijk toch vrede met een soort kwaliteitslabel “Cannes 2020” voor de films die geselecteerd werden maar er niet vertoond? Cannes zonder glorie...waartoe een virus allemaal in staat is.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?