08 19 okt. '24

Vlaamse films in de wachtrij

19 2178 cover kopie 1
Nieuws 22 jan. 2020
Willem Wallyn zette met zijn ‘All of Us’ het Vlaamse filmjaar in. Maar wat staat er ons nog te wachten? Een kleine selectie uit de al aangekondigde Vlaamse filmprojecten:

‘Muidhond’ van Patrice Toye

Patrice Toye baseerde ‘Muidhond’, haar vierde en beste film, op het gelijknamige en bekroonde boek van Inge Schilperoord. Zowel Toye als Schilperoord tonen de menselijke kant van Jonathan, die met pedofiele gevoelens kampt. Hij is wat hij niet wil zijn. Door haar serene en evenwichtige aanpak groeit het verhaal bij Toye uit tot een universele strijd tussen goed en kwaad. ‘Muidhond’ overstijgt het levensverhaal van Jonathan, die na zijn vrijlating uit de gevangenis bij zijn moeder intrekt en willens nillens met een jong meisje in contact komt. “Door de problematiek bespreekbaar te maken, zoeken de Jonathans misschien hulp en zullen er minder slachtoffers vallen”, zegt Patrice Toye. En ze voegt eraan toe: “We oordelen niet, maar tonen iemand in zijn rauwe emoties en met zijn goede en slechte kanten”. Deze taboedoorbrekende film won de publieksprijs op de jongste editie van Film Fest Gent.

- 'Muidhond' speelt vanaf 29 januari 2020 in de bioscoop.

‘The Barefoot Emperor’ van Jessica Woodworth en Peter Brosens

In Sarajevo raakt King of the Belgians Nicolaas III gewond bij de herdenking van de aanslag op prins Franz-Ferdinand en ontwaakt op een Kroatisch eiland. Een zekere dr. Kroll zwaait er de plak. Samen met zijn entourage werkt de koning er aan zijn herstel. Net als de andere bewoners van het eiland krijgt hij er een schuilnaam. Nicolaas wordt, omdat die eerder de kamer betrok, mr. Brezhnev. Het rustige verblijf wordt onderbroken door een dame die aan Nicolaas komt zeggen dat hij de eerste keizer van Europa zal worden. Of hij die eer wil aanvaarden?

Met ‘The Barefoot Emperor’ trekken Jessica Woodworth en Peter Brosens de absurde lijn door uit hun succesrijke ‘King of the Belgians’. Ze doorprikken veel ballonnetjes en leveren kritiek op het in gans Europa opdoemende nationalisme. In een hymne wordt het Nova Europa hartstochtelijk bezongen. Peter van den Begin brengt het van koning tot keizer en wordt daarbij omringd door o.a. Lucie Debay en Titus De Voogd. Géraldine Chaplin vertolkt een dubbelrol en er werd gedraaid op het buitenverblijf van de Joegoslavische dictator Tito.

- 'The Barefoot Emperor' speelt vanaf 4 maart 2020 in de bioscoop.

‘Rookie’ van Lieven Van Baelen

‘Rookie’ brengt het verhaal van de ambitieuze motorrijder Nicky die louter voor de kick in iedere race zijn leven op het spel zet. Hij wint er roem en respect bij. Maar wanneer zijn wereld door een ongeval in elkaar stort en hij nooit meer zal kunnen racen, slaagt hij er niet in om dat nieuwe leven te aanvaarden. Hij zoekt wel steun bij zijn schoonzus Vero en haar zoon Charlie. Via zijn neefje Charlie probeert Nicky zijn droom toch nog te beleven. Maar is Charlie wel uit hetzelfde hout gesneden?

Voor Lieven van Baelen gaat ‘Rookie’ over gebroken dromen en tweede kansen. Nicky, een gepassioneerde motorracer, probeert zijn droom nog te verwezenlijken door hem door te geven aan zijn neefje Charlie. “Het is eigenlijk een vorm van egoïsme van Nicky die er uiteindelijk toe leidt dat zijn project met Charlie mislukt. Maar egoïsme is ook iets dat elke roadracer nodig heeft om succesvol te worden. Hoe kan je anders zonder schuldgevoel in elke race je leven op het spel zetten”, zegt de regisseur en scenarist. Matteo Simoni en Veerle Baetens spelen de hoofdrollen.

‘Red Sandra’ van Jan Verheyen en Lien Willaert

Sandra Massart leed aan de stofwisselingsziekte MLD en kreeg van de dokters te horen dat er geen hoop meer was. Maar, zo zegt haar vader in de teaser van ‘Red Sandra’, we zullen haar toverdrankje vinden. Dat toverdrankje zou een miljoen euro kosten en in 2008 werd het hele land gemobiliseerd om die som bijeen te krijgen. Klinkt vertrouwd? Is het ook, sterker nog, tijdens het draaien van ‘Red Sandra’ kwam de actie voor baby Pia op gang. Het toeval haalde Jan Verheyen en Lien Willaert in. In het verhaal van Sandra ontdekte Jan Verheyen een David tegen Goliath-thematiek en toen hij het thuis vertelde, zei zijn vrouw Lien “dat het iets voor haar was”. Zij schreef het scenario en regisseerde samen met haar man. Alles samen genomen is ‘Red Sandra’ een ongelooflijke maar waargebeurde geschiedenis. In de film komt ook de werking van de media en van de farmasector aan bod. Sven De Ridder neemt de rol van de op een bepaald moment verguisde vader William op zich. Viviane Demuynck, Robbie Cleiren, Jan Hammenecker, Sara De Roo, Karel Vingerhoets, Gilda De Bal houden hem gezelschap.

‘Mijn vader is een saucisse’ van Anouk Fortunier

Met de vaderrol in ‘Mijn vader is een saucisse’ keert Johan Heldenbergh terug naar de Vlaamse film. In de door Anouk Fortunier gedraaide film speelt hij de rol van een vader die plots besluit om zijn leven om te gooien. Hij zegt zijn job als bankier vaarwel en wil acteur worden. Zo kan hij een levenslang gekoesterde droom waarmaken. Een en ander veroorzaakt spanningen in het gezin en men denkt dat vader een burn-out heeft. Dochter Zoé steunt echter haar vader…

Deze debuutfilm van Anouk Fortunier speelt zich haast volledig af in Gent. Het scenario is van Jean-Claude van Rijckeghem en is gebaseerd op de Franse roman ‘Mon père est une saucisse’ van Agnès de Lestrade. Naast Johan Heldenberg zijn er nog rollen voor o.a. Savannah Vandendriessche, Hilde De Baerdemaeker, Frank Focketeyn, Serge-Henri Valcke, Camilia Blereau.

‘Cool Abdoul’ van Jonas Baeckeland

Voor zijn speelfilmdebuut verfilmt Jonas Baeckeland het levensverhaal van bokser Ismaïl Abdoul. Hij werd onder andere Belgisch en Europees kampioen bij de halfzwaargewichten en kreeg de bijnaam ‘Cool Abdoul’. Hij raakte ook betrokken bij criminele feiten en de biopic wordt dus een soort ‘rise and fall’ van Abdoul. Die wilde de absolute top bereiken, maar raakt daarbij verstrikt in een web van foute keuzes en criminaliteit. Gelukkig ontmoet hij Sylvie. Zij wordt de liefde van zijn leven en daagt hem uit om de confrontatie met zichzelf en met zijn daden aan te gaan. De hoofdrol wordt vertolkt door Nabil Mallat die de hoofdrol speelde in ‘Image’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah en ook meespeelt in hun ‘Patser’. Anemone Valcke neemt de rol van Sylvie op zich en Johan Heldenbergh treedt aan als Ron, de trainer van Abdoul.

Jonas Baeckeland schreef en regisseerde eerder vier kortfilms: ‘La proie’, ‘Gestreept’, ‘Salto Mortal’ en ‘Twelve Going on to Sixty’ die op diverse festivals werden bekroond.

Tags

Release

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?