09 20 okt. '24

Vanavond Nordic Night @ FFGent

P1av1db955k6c6vl1uvb1di214pu1
Nieuws 14 okt. 2016
De dagen worden korter, maar in de cinema’s warm je je aan de beste films van het moment: de perfecte timing voor een duik in het Nordic thema van Film Fest Gent.

Vanavond ontvangt het festival een delegatie van Nordic Ambassades en gasten voor de festivalpremière van Pernilla August’s ‘A Serious Game’ en het speciale compilatieprogramma Nordic Shorts. ‘Met ons filmprogramma gewijd aan de Nordic Cinema laten we zien dat sterk, intelligent en meeslepend drama uit het Noorden niet beperkt blijft tot misdaadliteratuur en populaire tv-series maar ook terug te vinden is in de hedendaagse filmproductie uit deze regio’, aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher. ‘Films die gevoelig minder zwaartillend en duister zijn dan het cliché laat vermoeden. Films waarin ook plaats is voor gortdroge humor, psychologische finesse, prikkelende sensualiteit, maffe komedie en een flinke portie maatschappelijk engagement.’

In ‘A Serious Game’, Zwedens oerromance uit 1912 van Hjalmar Söderberg, een adaptatie van 's lands acteerveterane Pernilla August (ook bekend als Anakin Skywalkers moeder en haar debuut ‘Beyond’ uit 2011), is plaats voor veel van deze thematiek. De coup de foudre tussen journalist Arvid en schildersdochter Lydia wordt geen huwelijk, maar tien jaar later - beiden getrouwd en met kinderen - een verboden liefdesspel met serieuze gevolgen. De handcamera bekrachtigt de onrust van de minnaars en het vier-bij-driebeeldformaat hun begrenzingen, terwijl het veranderen van de seizoenen zich in breedbeeld aandient. De vertoning van de film op 19 oktober wordt voorzien van een omkadering in de derde UGent Ochtendsessie door prof. dr. Sophie Wennerscheid en prof. dr. Daan Vandenhaute. Ze gaan daarbij kort in op de betekenis van Hjalmar Soderberg in de Zweedse literatuurgeschiedenis en besteden aandacht aan hoe de film die literaire tekst in beeldtaal heeft omgezet. Het volledige Nordic programma vind je op de Programma-pagina op de website, door bij Secties te kiezen voor Nordic Cinema.

Nordic Shorts
En even kort als de Nordic dagen op dit moment: de films uit het Nordic Shorts programma. Vanavond de aftrap van dit unieke compilatieprogramma dat je de breedte van de Noordse Cinema laat zien.

Drie jaar nadat zijn kortfilm ‘Whale Valley’ in Gent de prijs voor beste Europese kortfilm won, komt de jonge IJslandse regisseur Guðmundur Arnar Guðmundsson zijn eerste langspeelfilm ‘Heartstone’ voorstellen. De ideale gelegenheid om zijn debuut op dit 43ste filmfestival nog eens te projecteren op het grote scherm. Met veel enthousiasme tonen we naast deze IJslandse parel nog acht kortfilms uit Zweden, Denemarken, Noorwegen en de Faeröer. ‘Moms on Fire’ vertelt over het lastige leven van twee hoogzwangere vrouwen: hun uitpuilende buik verhindert zelfs elke vorm van seksuele bevrediging. ‘Thanks for Dancing’ is dan weer een intiem portret over de voormalige nationale kampioen skiën, Roland, die zijn laatste dagen doorbrengt in een geïsoleerde boerderij waar hij al jaren woont met zijn voormalige coach Bertil. Zowel serieuze dramafilms, documentaires als een burleske striptease act komen aan bod in dit programma waar animatie-, claymotion- en fictiefilms elkaar afwisselen. Eerste vertoning vanavond om 22u30, ook nog te zien op 20 en 21 oktober. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?