09 20 okt. '24

VAF Wildcards ogen vrouwelijk

0b7f614a 8b2a 430b a999 407fc48c4279
Nieuws 11 dec. 2018
Vier vrouwen winnen dit jaar een VAF-Wildcard waarmee ze na hun debuut een financieel ruggensteuntje krijgen bij hun volgend project. De Wildcards hebben een totale waarde van 185.000 euro en zijn zo de grootste filmprijzen van het land.

De VAF-Wildcard Fictie gaat naar Louisiana Mees (KASK) die in haar ‘Waithood’ vijf Griekse jongeren toont die in luxueuze airbnb’s in Athene hun precaire maatschappelijke situatie proberen te ontvluchten. Ze dromen zich een nieuwe toekomst. De bijzonder mooi gefotografeerde kortfilm munt volgens de jury uit door een duidelijke visie en een sterk engagement.

Subtiel

‘Memre Yu’ is een documentaire over een familiehuis in Suriname en een Surinaamse familie die al 45 jaar in Nederland woont. De jury loofde de sterke beeldvoering met een unieke stempel van Zaïde Bil en gaf haar de Wildcard voor de documentaire. Bil studeerde af aan het RITCS.

Omdat ze emotioneel geraakt was door de atypische film met een subtiel narratief kende de jury de Wildcard Animatie toe aan KASK-studente Lisa Foster voor haar ‘Heen en weer’.

Meltse Van Coillie bewees met haar KASK-eindwerk ‘Elephantfish’ dat ze een sterke visie heeft, zegt de jury die haar de Wildcard FilmLab toekende. In haar interessant geobserveerde experimentele film lokt ze de kijker binnen in de geïsoleerde ruimte van een schip op zee. Gedachten en dromen zijn de enige ontsnappingsmogelijkheden voor de bemanningsleden.

Eervol

Voor het eerst gaf de jury naast de bekroningen ook drie eervolle vermeldingen. Voor fictie ging die naar de ook op Film Fest Gent vertoonde ‘Meli Melo’ van Julian Wolf, voor documentaire kreeg Antoine Fontaine voor ‘Insectopedia’ die eer. Aagje Van Damme werd eervol vermeld voor haar animatiefilm ‘Dear Son’.

Sedert 2005 zijn de Wildcards een begrip in de Vlaamse filmwereld. In totaal werden er dit jaar 72 films van pas afgestudeerde filmmakers ingeschreven voor de Wildcard-competitie: 27 fictiefilms, 23 documentaires, 11 animatiefilms en 11 experimentele single-screenwerken voor de FilmLab-categorie. Drie van de vier winnende projecten zijn KASK-eindwerken, het vierde winnende project komt van het RITCS.

Bekende namen in de gespecialiseerde jury’s waren: actrice Natali Broods, auteur en scenarist Zouzou Ben Chikha, documentairemaker Manu Riche, auteur Dalila Hermans, producent Eric Goossens en filmmaakster Sarah Vanagt.

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?