10 21 okt. '23

Twee beste films bij Ensors

Ensors3
Nieuws 18 sep. 2018

Met beste film prijzen voor ‘Le fidèle’ van Michaël R. Roskam en ‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa leverden de Ensors twee ex-aequo winnaars op. De tv-serie 'Tabula Rasa' liep met met alle mogelijke prijzen weg. Topgenomineerde film ‘Cargo’ ging kopje onder.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werden de tot Ensors omgedoopte Vlaamse filmprijzen in Oostende niet langer door een jury maar door de Ensor Academie, bestaande uit vakmensen, uitgereikt. In de categorie beste film leverde dat verrassend twee winnaars op: ‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa die vorig jaar op Film Fest Gent de Grand Prix won en ‘Le fidèle’ van Michaël R. Roskam. Voor ‘Le fidèle’ begon daarmee van een zegetocht, want het liefdesdrama won nog de Ensor voor beste regie, beste acteur voor Matthias Schoenaerts, beste production design voor Geert Paradis, Kristin Van Passel, Mariel Hoevenaars, beste montage voor Alain Dessauvage en beste fotografie voor Nicolas Karakatsakis. Collega-winnaar ‘Zagros’ kreeg naast beste film nog de Ensor voor beste scenario, geschreven door Sahim Omar Kalifa en Jean-Claude van Rijckeghem.

Façades

‘Façades’ van Kaat Beels en Nathalie Basteyns, die op de 44e editie van Film Fest Gent in première ging, verzamelde net als ‘Le fidèle’ negen Ensor-nominaties maar verzilverde alleen die voor actrice Natali Broods. Hoewel de academieleden ‘Cargo’ van Gilles Coulier met tien nominaties bedachten, ging de film slechts met de Ensor voor beste muziek naar huis. Die werd gecomponeerd door Liesa van der Aa.

In de categorie documentaire was de Ensor voor ‘Rabot’ van Christina Vandekerckhove. ‘Rabot’ werd niet alleen op de 44e editie van Film Fest Gent in première vertoond maar won er ook de publieksprijs. ‘Rosie & Moussa’ leverde Dorothée Van Den Berghe de prijs op voor de beste jeugdfilm.

Tabula Rasa

Bij de voor het eerst toegekende prijzen voor de televisiereeksen slokte ‘Tabula Rasa’ waarvan de eerste twee afleveringen op Film Fest Gent 2017 werden vertoond, alle mogelijke onderscheidingen op. Kaat Beels en Jonas Govaerts keerden uit Oostende terug met de beeldjes voor beste tv-serie en beste regie. Daarbij kwamen nog de Ensors voor beste scenario geschreven door Malin-Sarah Gozin, Veerle Baetens en Christophe Dirickx, voor Peter Van den Begin als beste acteur en beste scenariste Veerle Baetens mocht als beste actrice opnieuw het podium op.

Hoewel er slechts nominaties waren in zestien categorieën werden er in totaal twintig prijzen uitgereikt. ‘Girl’ van Lukas Dhont - de openingsfilm van de 45e editie van Film Fest Gent - werd geprezen als beste nationaal debuut en ‘F.C. Kampioenen 3’ was goed voor de de beste box-office. De Telenet Publieksprijs was dan weer voor ‘Patser’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Jakob Verbruggen won de eerste Ensor voor internationale verdienste: voor zijn Amerikaanse reeks ‘The Alienist’ ontving hij eerder al een Emmy-nominatie en hij mocht de seizoenfinale van ‘House of Cards’ regisseren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.