10 21 okt. '23

TV-serie ‘De twaalf’ wint scenarioprijs in Cannes

5256189
Nieuws 16 apr. 2019

De VRT-serie ‘De twaalf’ beleefde op de tweede editie van Canneseries, gewijd aan tv-series van over de hele wereld, niet alleen zijn wereldpremière maar won er ook de prijs voor het beste scenario.

'De twaalf' gaat over twaalf gezworenen die als juryleden fungeren in een assisenproces over een ophefmakende moordzaak. Frie Palmers, een gerespecteerde schooldirectrice, vertolkt door Maaike Cafmeyer, wordt van twee moorden beschuldigd. Het proces zal niet alleen het lot van Frie bepalen. Walter Bovijn voert de regie en de cast bestaat uit onder meer Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen, Maaike Neuville, Tom Vermeir, Charlotte De Bruyne, Zouzou Ben Chikha, Piet De Praitere, Peter Gorissen en Anne-Mieke Ruyten.

Scenaristen Sanne Nuyens en Bert Van Dael die al ‘Beau Séjour’ en ‘The Best of Dorien B.’ op hun palmares hebben, mochten de prijs in ontvangst nemen. Volgens het vakblad Variety sloot ‘The Twelve’ aan bij het genderthema dat bij de competitie geregeld terugkwam. Juryvoorzitter Baran bo Odar, co-showrunner van de Netflix hit ‘Dark’, had het over great actors and writers in de bekroonde Vlaamse serie. Maar hij had ook bijzonder veel lof voor ‘Studio Tarara’ dat hij briljant gebracht vond en een onderwerp had dat nog niet veel was gezien. Volgens Variety zal de recente Belgische doorbraak op het gebied van tv-series niet zo gauw verdwijnen.

‘De twaalf’ is een tiendelige reeks die ten vroegste in het najaar op de VRT zal te zien zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.