09 20 okt. '24

'Tussen de bijen en de tarbot', 'Versailles' en 'Perpetual Night' vallen in de prijzen op Film Fest Gent

20201018213814 img 6080
Nieuws 19 okt. 2020
'Tussen de bijen en de tarbot', de poëtische animatiefilm van Linnea Lidegran Correia (KASK) is tijdens de slotavond van het korfilmweekend op Film Fest Gent bekroond met de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. Winnaar van de ACE Image Factory & The Fridge Publiekprijs voor Beste Belgische Kortfilm is 'Versailles' van Hyun Lories. 'Perpetual Night' van Pedro Peralta won de Best International Short Award.

Op zondag 18 oktober velde de kortfilmjury - bestaande uit regisseur en muzikant Baloji, regisseur Eliza Petkova uit Duitsland en Dorian Jespers, die vorig jaar met Sun Dog in Gent een eervolle vermelding kreeg in de studentenkortfilmcompetitie en een Tiger Award won in Rotterdam - haar oordeel over twee verschillende kortfilmcompetities op Film Fest Gent: de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm en de Best International Short Film Award. Daarnaast mocht ook het publiek zijn stem laten horen via de ACE Image Factory & The Fridge Publieksprijs voor Beste Belgische Kortfilm.

Uit deze laatste competitie kwam Versailles van Hyun Lories (RITCS) uit de bus als publieksfavoriet. Dat levert de regisseur, bekend van videoclips voor onder meer Zwangere Guy en de kortfilm Zick Zack, een postproductiebudget van 6.500 euro op voor een volgend project.

Lories was niet de enige jonge filmmaker van een Belgische filmschool die in de prijzen viel. Zo bekroonde de kortfilmjury Linnea Lidegran Correia (KASK) voor haar animatiekortfilm Tussen de bijen en de tarbot met de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm, ter waarde van 5.000 euro met dank aan Amplo. De jury feliciteerde Linnea Lidegran Correia voor de risico's die ze nam, voor haar zin voor schoonheid en haar unieke stem. De betoverende stroom van droombeelden maakte indruk en begeesterde het publiek.

De cinematografische weelde op eigen bodem is met andere woorden voor enkele jaren verzekerd. Daarnaast schitterde er ook heel wat internationaal aanstormend filmtalent op de 47ste editie van Film Fest Gent tijdens de International Short Film Competition. Deze prijs, goed voor een postproductiebudget van 5.000 euro, ging naar de kortfilm Perpetual Night van Pedro Peralta. In een korte videoboodschap draagt de Portugese cineast de prijs op aan alle mensen op aarde die vechten voor liefde, vrijheid en vriendschap.

"Toen we uit de zaal kwamen, was één blik naar elkaar voldoende om te beseffen dat we in de aanwezigheid waren van een regisseur die iets te vertellen heeft, en dit binnen sterke narratieven weet te structureren" aldus de jury. Het Iraanse A Horse Has More Blood Than a Human van Abolfazl Talooni ontving een speciale vermelding van de jury.

Bekijk hieronder de aftermovie van het kortfilmweekend FFG2020!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?