12 23 okt. '21

Steve + Sky is Beste Belgische Film van 2004

03 mei 2005

Winnaars Joseph Plateauprijzen bekend.

Op de uitreiking van de Joseph Plateauprijzen 2004 in het Brusselse Mercure Royal Crown is Steve + Sky uitgeroepen tot de Beste Belgische Film van 2004. Ook de soundtrack van de debuutfilm van Felix Van Groeningen, samengesteld door Soulwax, viel in de prijzen. La Femme de Gilles sleepte twee Plateauprijzen in de wacht, een eerste voor Beste Belgische Scenario en een tweede voor Beste Belgische Regisseur (Frédéric Fonteyne).

Steve + Sky was maar liefst vijf keer genomineerd: Beste Belgische Film, Beste Belgische Regisseur, Beste Belgische Acteur, Beste Belgische Scenario en Beste Belgische Componist. De debuutfilm van Felix Van Groeningen won er uiteindelijk twee: Beste Belgische Film en Beste Belgische Componist. De winnende muziek voor Steve + Sky is samengesteld door Stephen + David Dewaele en Stefaan Van Leuven (aka 2 Many DJ's, Soulwax).

De Joseph Plateauprijs voor Beste Belgische Regisseur ging naar cineast Frédéric Fonteyne, voor La Femme de Gilles. In de categorie Beste Belgische Actrice ging de Joseph Plateauprijs naar Marie Vinck, voor haar debuut in de film De Kus van haar moeder Hilde Van Mieghem. Benoît Poelvoorde is verkozen tot Beste Belgische Acteur van 2004, voor zijn vertolkingen in Aaltra en Podium.

Frédéric Fonteyne won een tweede Joseph Plateauprijs voor La Femme de Gilles. Samen met Philippe Blasband en Marion Hänsel ontving Fonteyne de prijs voor Beste Belgische Scenario. De prijs voor Beste Belgische Kortfilm ging naar Alice et Moi, van Micha Wald.

De 18de editie van de Joseph Plateauprijzen werd beschouwd als een overgang naar een totaal nieuwe structuur. Het Filmfestival Gent besloot een jury aan te duiden die de nominaties en de winnaars koos. De jury werd samengesteld uit vertegenwoordigers van o.m. filmbeleid, distributie, productie en pers. In 2006 wordt een nieuw concept van de 'Belgische Filmprijzen' voorgesteld. Bedoeling is de jaarlijkse prijzenuitreiking (nog) meer prestige te geven.

De winnaars zijn:

Beste Belgische Film 2004:
Steve + Sky

Beste Belgische Regisseur 2004:
Frédéric Fonteyne (voor La Femme de Gilles)

Beste Belgische Actrice 2004:
Marie Vinck (voor De Kus)

Beste Belgische Acteur:
Benoît Poelvoorde (voor Aaltra en Podium)

Beste Belgische Scenario 2004:
Philippe Blasband, Frédéric Fonteyne en Marion Hänsel (voor La Femme de Gilles)

Beste Belgische Componist 2004:
Soulwax (voor Steve + Sky)

Beste Belgische Kortfilm 2004:
Alice et Moi (Micha Wald)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.