09 20 okt. '24

Stanley Kubricktentoonstelling van start!

04 okt. 2006
In aanwezigheid van Christiane Kubrick, Kubrickproducent Jan Harlan, setdesigner Sir Ken Adam en tal van andere prominenten is woensdagavond de prestigieuze Stanley Kubricktentoonstelling in het Caermersklooster geopend. Tot 7 januari 2007 kan je er een blik achter de schermen werpen van Eyes Wide Shut, A Clockwork Orange, 2001: A Space Odyssey, Lolita en vele andere mijlpalen uit de filmgeschiedenis. Een niet te missen expo die na Berlijn, Frankfurt am Main en Melbourne exclusief voor de Benelux in Gent te zien is!
De Stanley Kubricktentoonstelling kwam tot stand op initiatief van het Deutsches Filmmuseum, het Deutsches Architektur Museum, Stanley Kubricks weduwe Christiane Kubrick en het Stanley Kubrick Estate. Dat persoonlijke werkarchief van de filmmaker is één van de grootste privé-archieven uit de filmgeschiedenis en werd in 2003 voor het eerst door het Deutsches Filmmuseum ontsloten. Dankzij de samenwerking tussen de provincie Oost-Vlaanderen en het Filmfestival Gent komt de tentoonstelling ook naar het Gentse Caermersklooster. Jaarlijks vindt immers een aan film gerelateerde tentoonstelling plaats tijdens het filmfestival. Gezien het prestigieuze karakter van de Kubricktentoonstelling werd de periode dit jaar grondig verlengd. Voor het eerst wordt het gehele oeuvre van Kubrick in één expositie belicht, van de eerste korte documentaire Day of the Fight (1951) tot Eyes Wide Shut (1999). Aan elk van zijn dertien speelfilms is één tentoonstellingsruimte gewijd. Ook zijn niet-gerealiseerde 'spookprojecten' Napoleon en Aryan Papers worden uitgebreid gedocumenteerd. Audio- en video-installaties zijn uiteraard overvloedig aanwezig op de expositie. De combinatie van originele items met achtergrondinformatie, teksten, geluid en filmfragmenten verduidelijken de films voor de bezoeker. Ook de aanvankelijk controversiële ontvangst van Kubricks films en zijn ervaringen met censuur worden belicht, net als de niet te onderschatten impact van de muziek op zijn films. Tijdens het festival is een volledige retrospectieve te zien met alle films van Stanley Kubrick. Voor een overzicht, klik hier. Liefhebbers van Stanley Kubrick kunnen op 12 oktober om 20u30 terecht in Vooruit voor An Evening with Stanley Kubrick. Focus Knack hoofdredacteur Patrick Duynslaegher zal er praten met Jan Harlan, die producent was van de vier laatste films van Stanley Kubrick en auteur Michel Ciment die zijn biografie schreef. Deze avond is gratis, reserveren is niet mogelijk.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?