09 20 okt. '24

Spanning en suspense op openingsavond Filmfestival Gent

12 okt. 2011
Op 11 oktober ging de 38ste editie van het Filmfestival Gent van start met een spectaculaire openingsavond onder grote belangstelling van pers en publiek. Bij het Kinepoliscomplex werd de rode loper uitgerold voor Tomas Alfredson, Alberto Iglesias en Benedict Cumberbatch, respectievelijk regisseur, componist en acteur van de spannende openingsfilm Tinker, Tailor, Soldier, Spy. In Vooruit werd het festival afgetrapt met de documentaire Magic Trip, over een legendarische roadtrip doorheen de USA. Meteen de eerste avond voor elk wat wils. De ideale start van de twaalfdaagse vol meeslepende film, oorverwennende concerten met als climax op 22 oktober de World Soundtrack Awards.
Wie een beetje met onze historiek vertrouwd is, weet dat het Filmfestival Gent de Belgische film een warm hart toedraagt. De Vlaamse, de Waalse, de Brusselse, maar ook alle mogelijke mengvormen die het vaderlandse filmlandschap zo boeiend, rijk en gevarieerd maken. Als eerste Belgische filmfestival hebben we destijds met onze Joseph Plateau prijzen talent van eigen bodem in het zonnetje gezet. Een traditie die we vanaf dit jaar willen verder zetten door bij de aanhef van deze 38ste editie de Joseph Plateau Award Belgian Talent uit te reiken aan filmpersoonlijkheden die de nationale en internationale uitstraling van de Belgische cinema hielpen uitdragen. Over de eerste laureaten van de Joseph Plateau Award Belgian Talent is weinig discussie mogelijk: Chris Lomme, een levend en nog altijd bruisend icoon in acterend Vlaanderen en Jean-Pierre en Luc Dardenne die met hun aangrijpende sociale drama's de Belgische cinema op de wereldkaart hebben gezet.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?