10 21 okt. '23

Son of Saul wint Grote Prijs Unie Belgische Filmpers

P1aajnupu21jm914nt1e372ev1q1
03 feb. 2016

De Grote Prijs van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) gaat dit jaar naar festivalfilm 'Son of Saul' van de Hongaarse regisseur László Nemes. De eerste prent van Nemes sleept zo opnieuw een Belgische bekroning in de wacht.

De Unie van de Belgische Filmpers koos voor het werk van de Hongaarse cineast omdat "hij het vernietigingskamp van Auschwitz zonder voyeurisme kon filmen". "Een ontroerend werk waarin alles gesuggereerd worden met de beweging van de camera en het geluid".

'Son of Saul' (originele titel: 'Saul fia') is het verhaal van Saul, een Joodse man die als lid van een Sonderkommando het vuile werk voor de nazi's in Auschwitz moet opknappen. Hij probeert een jongen, in wie hij zijn zoon meent te herkennen, een eervolle begrafenis te bezorgen.

Voorts verkoos de UBFP voor de Humanum Prijs, die een film bekroont die het samenleven in harmonie aanmoedigt tussen verschillende culturen en volkeren, voor de Belgische prent 'L'homme qui répare les femmes' van Thierry Michel. "Een ingetogen documentaire die met veel gevoeligheid het thema van verkrachting van vrouwen behandelt, zonder daarbij in pathos te vervallen."

Vorig jaar ging de Grote Prijs naar 'The Grand Budapest Hotel'. 'Timbuktu' ontving toen de Humanum Prijs.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.