10 21 okt. '23

'Sakawa' wint in Edinburgh

Sakawa
Nieuws 03 jul. 2019

Op de jongste editie van het Edinburgh International Film Festival kreeg ‘Sakawa’ van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah de prijs voor de beste documentaire. De jury roemde het “uiterst gesofisticeerde debuut van de regisseur" en vond het een "eigentijdse en onrustwekkende metafoor voor onze intergeconnecteerde wereld”.

In zijn spraakmakende documentaire toont Ben Asamoah de achtergrond van de uit Ghana vertrekkende internetfraude. Voor veel jongeren is dat een manier om te overleven. Materiaal halen ze uit de torenhoge e-waste die door het Westen in Ghana wordt gedumpt. Gerecupereerde harde computerschijven worden gekraakt en dat levert tal van potentiële slachtoffers op. Soms gaat het er hilarisch aan toe. Zo zijn gsm’s die een mannenstem in een vrouwenstem veranderen erg in trek.

Ben Asamoah brengt de fraudeurs onbeschroomd in beeld en scheert wat de motieven betreft niet iedereen over dezelfde kam.

Bij het frauderen zijn sommigen succesvoller dan anderen en om de mindere periodes te remediëren, is er nog de voodoo. Moderne fraude wordt gelinkt aan oude rituelen. Dat is ook meteen de betekenis van het woord ‘Sakawa’.

In eigen land werd ‘Sakawa’ op Docville al bekroond met de juryprijs voor beste nationale documentaire. De film ging in wereldpremière tijdens IDFA in Amsterdam en werd sindsdien al op een tiental internationale festivals vertoond.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.