10 21 okt. '23

'Rosie & Moussa' wint kinderjuryprijs in Montréal

Rsz 1rosie mousa filmstill 4 2
Nieuws 13 mrt. 2018

Op het 21ste Internationaal Kinderfilmfestival van Montréal gaf de kinderjury haar prijs aan ‘Rosie & Moussa’ van Dorothée van den Berghe voor “de uitzonderlijke en veelzijdige acteerprestaties, indrukwekkende beelden, boeiende personages en verrassende scènes”.

“Een betere prijs dan die van de jongerenjury op FIFEM kon ik me niet dromen als start voor ‘Rosie & Moussa’ laat regisseur Dorothée van den Berghe weten in een eerste reactie aan het VAF. “Ik heb de film gemaakt voor jongeren en nu blijkt dat hij ook aanslaat bij de doelgroep. Nu is het uitkijken naar de reacties van het Vlaams publiek wanneer de film op 28 maart bij ons in de zalen komt”, voegt Dorothée van den Berghe er aan toe.

‘Rosie & Moussa’ is gebaseerd op de gelijknamige verhalenreeks van auteur Michael De Cock en geïllustreerd door Judith Van Istendael. De film begint bij Rosie die met haar moeder naar een nieuw appartementsgebouw verhuist waar ze Moussa leert kennen. Hij belooft haar dat zij samen haar papa zullen opzoeken in de gevangenis. Rosie wil niets liever dan haar vader en moeder opnieuw bij elkaar brengen. Maar of dat zal lukken?

‘Rosie & Moussa’ is de eerste film die werd gerealiseerd in het kader van het stimulansbeleid voor kinder- en jeugdfilms dat het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in 2014 lanceerde. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Savannah Vandendriessche en Imad Borji. Daarnaast zijn er bijrollen voor Ruth Beeckmans, Titus De Voogdt, Mourade Zeguendi, Katelijne Damen en Damiaan De Schrijver.

Naast de prijs van de kinderjury kreeg de film ook lovende kritiek in de pers. Le Journal de Montréal tipte ‘Rosie & Moussa’ als “een van de zeven niet te missen films” en voor Radio Canada was het een van de drie ontdekkingen van FIFEM. Voor televisieomroep CBC was het een van de vijf films die moesten gezien worden.

Begin april is Van den Berghes film de slotfilm van TIFF Kids van het Toronto International Film Festival en daarna volgen nog selecties in Tsjechië en in Italië. De film is vanaf 28 maart te zien in de Belgische bioscoop.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.