Prijzen voor Vlaamse films in Tallinn

Skunk still 2
Nieuws 22 nov 2023
Op het voorbije Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF) zijn drie Vlaamse films in de prijzen gevallen. De hoofdprijs in de officiële competitie ging naar Misericordia van de Italiaanse regisseur Emma Dante.

De magneet man (The Magnet Man) van Gust Van den Berghe, regisseur van En waar de sterre bleef stille staan, Blue Bird en Lucifer, kreeg in de officiële competitie de prijs voor de beste originele score. Skunk, de nieuwe film van Koen Mortier, werd bekroond met de prijs van de jeugdjury en kreeg een special mention van de internationale jury. De kleuterjury bekroonde BIM van Tom Van Gestel.

Skunk still
Skunk (Koen Mortier)

Bijblijven

De jeugdjury was "onder de indruk van deze intense film die haar nog lang zal bijblijven. Skunk werpt een licht op het fysieke en mentale leed van zoveel kinderen, dat helaas voor onze verborgen blijft. Een authentieke en beklijvende film." De internationale jury loofde dan weer het "indrukwekkende regietalent waarmee authentieke momenten gevat worden in cinematografische beelden en onvergetelijke, beklemmende scènes".

In een persbericht verklaarde regisseur Koen Mortier "enorm blij te zijn met dit mooie begin voor Skunk. Het is een hele eer dat jongeren deze film hebben gekozen als de beste van hun competitie en ik ben dan ook enorm fier op het resultaat van de straffe cast en de hele ploeg".

BIM still
BIM

BIM

Naast Skunk waren nog twee andere jeugdfilms geselecteerd in de jeugdfilmselectie Just Film: de speelfilm Zeevonk van Domien Huyghe die de Generation-competitie van de Berlinale opende en de animatiefilm BIM van Tom Van Gestel.

BIM, een film die live-action mixt met animatie, brengt het buitengewone verhaal van drie onschuldige paasklokken, Bim, Bommel en Pi. Zij vertrekken op een gevaarlijke reis om het magische elixir te verzamelen dat onmisbaar is om het winterseizoen af te sluiten. De reis verloopt met ups en downs en Bim ontpopt zich tot een heel creatieve klok. Zo groeit de vriendschap tussen de klokken op weg naar Rome. Een coming-of-ageverhaal dat origineel en onvoorspelbaar blijft. Met de stemmen van Tine Embrechts, Joyce Buellens, Liesa Naert en Janine Bischops.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.