09 20 okt. '24

David Lowery, Daniel Hart, Johnny Jewel, Nico Leunen en Fien Troch op FFG2022

Fien Troch & Nico Leunen
Nieuws 08 sep. 2022
Film Fest Gent 2022 brengt in oktober Chromatics-frontman Johnny Jewel naar Gent voor een Creative Partnerships-talk met de Belgische regisseur Fien Troch en monteur Nico Leunen. Ook de Amerikaanse componist Daniel Hart komt samen met regisseur David Lowery naar FFG2022 om te spreken over hun jarenlange en onafscheidelijke creatieve samenwerking sinds St. Nick en Ain't Them Bodies Saints.

‘Geen film zonder filmmuziek’ is al decennia lang het ongeschreven devies van Film Fest Gent. Het zijn immers vaak net de creatieve samenwerkingen tussen componisten en filmmakers die tot de meest intrigerende oeuvres leiden. Met Creative Partnerships schijnt Film Fest Gent het voetlicht op twee uitzonderlijke samenwerkingen: enerzijds tussen regisseur David Lowery en componist Daniel Hart, en anderzijds tussen componist Johnny Jewel, monteur Nico Leunen (ACE) en regisseur Fien Troch.

Creative Partnership: David Lowery & Daniel Hart

Regisseur David Lowery en componist Daniel Hart mogen binnenkort hun vijftienjarig jubileum vieren: ze werkten voor het eerst voor Lowery’s langspeeldebuut St. Nick in 2009 en sinds Aint Them Bodies Saints (2013) vormen ze een onafscheidelijk duo. Film en muziek zijn in hun projecten immers zo met elkaar verweven dat je Lowery's werk niet voor de geest kan halen zonder Harts soundtrack te horen. De Dark Rooms-song "I Get Overwhelmed" uit A Ghost Story (2017) is zo'n voorbeeld.

Hun meest recente samenwerking was misschien wel hun meest uitdagende. Dankzij een blokfluitkwartet en de nyckelharpa, een obscuur Zweeds snaarinstrument, klinkt de muziek in The Green Knight (2021) zowel vertrouwd middeleeuws als bevreemdend hedendaags. Na Pete’s Dragon (2016) volgt binnenkort een tweede Disney-project in 2023: Peter Pan & Wendy.

The Green Knight

Of Lowery’s film nu een tedere exploratie is van de fragiliteit van een mensenleven, een eigenzinnig en ambitieus ridderepos of een hartverwarmende Disney-blockbuster, Hart weet altijd de perfecte sound te vinden. Enkele strijkers, een banjo en wat handgeklap huldigen alle facetten van de elegische western Ain't Them Bodies Saints. Harts door folk geïnspireerde muziek schildert mee de destructieve liefde tegen de achtergrond van het Texas van de jaren '70.

Hoe die puzzelstukjes nu precies in elkaar vallen, vertellen Lowery en Hart in hun Creative Partnership-talk op vrijdag 21 oktober. Bovendien kan je tijdens Film Fest Gent het oeuvre van David Lowery en Daniel Hart (her)ontdekken met een retrospectieve waarin Pete’s Dragon (2016), A Ghost Story (2017), The Old Man & The Gun (2018) en The Green Knight (2021) op het programma staan.

Creative Partnership: Johnny Jewel, Nico Leunen & Fien Troch

Dat Belgiës meest gevraagde monteur ook in Amerika bekendstaat als de redder van stroeve montages is ondertussen geen nieuws meer. Nico Leunen werkte samen met Brad Pitt aan Ad Astra (James Gray, 2019) en ook Ryan Gosling deed beroep op Leunen voor zijn regiedebuut Lost River (2015), met een score van niemand minder dan Chromatics-frontman Johnny Jewel. In 2021 werd hij als eerste Belg toegelaten bij American Cinema Editors (ACE), een prestigieuze vereniging voor filmmonteurs.

Johnny Jewel 1

Johnny Jewel begon zijn carrière als filmcomponist met de score voor Bronson (2008), een biopic over Charles Bronson geregisseerd door Nicolas Winding Refn, met wie hij opnieuw samenwerkte voor de veelgeprezen score van Drive (2011). Met zijn bands Desire en Chromatics zorgde hij voor de kenmerkende, nostalgische eighties electronica-sound van de film. Na zijn werk voor Lost River zette hij zich aan zijn volgende project: Home van Fien Troch, waarvoor hij in 2016 op Film Fest Gent de Georges Delerue Award won.

Datzelfde jaar ontving Fien Troch een Special Mention van de Film Fest Gent-jongerenjury voor Home, een onderscheiding die de gevoelige en rake portrettering van de tieners in haar film extra in de verf zet. De voor Jewel vrij minimalistische soundtrack met sinistere soundscapes en duistere synths onderschrijft de nihilistische kant van deze film over onbegrip en miscommunicatie. Bovendien werd de film gemonteerd door Trochs vaste monteur, Nico Leunen. Home vormt zo het sluitstuk op het gezamenlijke oeuvre van deze talenten.

Johnny Jewel, Nico Leunen en Fien Troch lichten hun verschillende samenwerkingen toe tijdens hun Creative Partnership-talk op vrijdag 21 oktober.

Creative Partnership is een onderdeel van de WSA Film Music Days tijdens Film Fest Gent. Het volledige programma van de WSA Film Music Days wordt bekendgemaakt op woensdag 14 september, waarna ook de ticketverkoop start. De WSA Film Music Days zijn toegankelijk voor wie actief is in de filmindustrie, voor film(muziek)studenten maar ook voor de filmliefhebber die graag een blik achter de schermen werpt.

Daniel Hart is bovendien genomineerd voor de World Soundtrack Award voor Best Original Song voor “Blome Swete Lilie Flour” uit The Green Knight en voor Film Composer of the Year. Of hij deze nominaties kan verzilveren wordt bekendgemaakt tijdens de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert op zaterdag 22 oktober.

panel talk wsa

WSA Film Music Days

Creative Partnership is een onderdeel van de WSA Film Music Days tijdens Film Fest Gent. Het volledige programma van de WSA Film Music Days is bekend en de ticketverkoop is gestart. De WSA Film Music Days zijn toegankelijk voor wie actief is in de filmindustrie, voor film(muziek)studenten maar ook voor de filmliefhebber die graag een blik achter de schermen werpt. Alle evenementen tijdens de WSA Film Music Days zijn in het Engels.

WSA WEB banner Tekengebied 1

Tickets voor de World Soundtrack Awards zijn nu beschikbaar!

Tags

WSA2022

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?