11 22 okt. '22

Nu in de zalen of op DVD

P1bj5ftukt1aqh1hcs1f7lp4j1iob1
Nieuws 21 jun. 2017

Films moeten missen tijdens Film Fest Gent? Geen nood, we houden je op de hoogte van de release data in de Belgische bioscopen en de DVD-releases. Met deze week op DVD: 'Jackie' van Pablo Larrain en 'The Wailing' van Hong-jin Na.

Vanaf 20 juni op DVD
Jackie - Pablo Larrain

In Jackie kruipt Oscarwinnares Natalie Portman in de huid van First Lady Jackie Kennedy. De film vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de vier dagen van nationale rouw door de ogen van deze charismatische First Lady. Een periode waarin de hele wereld zijn blik richtte op de beroemde weduwe. Een vrouw in rouw, die zich uiterlijk sterk moest houden om een geschokte natie gerust te stellen en het beeld van haar echtgenoot voor de eeuwigheid historisch te bepalen.

The Wailing - Hong-jin Na
The Wailing begint met de mysterieuze moord op een familie in het dorpje Gokseong. Bewoners behandelen elkaar met minachting, de regen komt met bakken uit de hemel en de grimmigheid sijpelt over alle wegen het dorpje binnen. Dit is slechts het begin van een serie moorden in het dorp. Geruchten beginnen zich te verspreiden: is het een collectieve verslaving aan giftige paddestoelen, het wordt veroorzaakt door een vreemde Japanse man. Niemand weet wanneer hij arriveerde en waarom hij er is. Politie-chef Jong-gu begint na een ontmoeting met een mysterieuze vrouw de geruchten te geloven...

Vanaf 18 juli op DVD
A Quiet Passion - Terence Davies

In deze deels in België opgenomen biopic, focust hij op de negentiende-eeuwse dichteres Emily Dickinson. In de Amerikaanse literatuur is Dickinson berucht en beroemd, maar ze werd pas na haar dood naar waarde geschat. En zoals bij vele geplaagde kunstenaars, ontsproot haar creativiteit niet uit zorgeloos happy wezen, maar uit een combinatie van zelfhaat en het verwerpen van de klassieke rolpatronen. In zijn gekende lyrische en schilderkunstige stijl serveert Davies het verhaal van een innerlijk getormenteerd personage dat barst van het talent, maar na een reeks tragische sterfgevallen in de familie een kluizenaarsbestaan leidt op het landgoed van haar upperclassfamilie.
Winnaar Grand Prix Best Film - Film Fest Gent 2016

___________________________________________________________________________

Vanaf 7 juni op DVD
Sieranevada - Cristi Puiu

Lary, een 40 jarige dokter, gaat op bezoek bij zijn familie voor een herdenkingsbijeenkomst voor zijn net overleden vader. De bijeenkomst verloopt echter niet zoals gepland. De gesprekken zijn heftig, meningen lopen uiteen. Om zijn eigen demonen te bedwingen, om met zichzelf in het reine te komen en zijn plaats binnen zijn familie opnieuw op te eisen, zal Lary zijn goed bewaarde geheimen moeten vrijgeven.

Vanaf 6 juni op DVD
Paterson - Jim Jarmush
Paterson woont in... Paterson, New Jersey, stad van dichters, van William Carlos Williams tot Allen Ginsberg, vandaag echter enigszins verloederd. Hij is een dertiger en buschauffeur, en hij leidt een mooi georganiseerd leven aan de zijde van Laura, enthousiaste veelvraat van uiteenlopende projecten en ervaringen, en de Engelse Bulldog Marvin. Elk vrij moment is voor zijn geheime schriftje, waarin hij eigen gedichten neerpent.

Vanaf 2 juni op DVD
Home - Fien Troch

Wanneer Kevin uit de gesloten instelling komt wordt hij opgevangen door zijn oom en tante. Zijn beste vrienden, neef Sammy en diens vriend John, hangen vaak rond en hebben af en toe wat probleempjes. Kevin probeert ondertussen zijn weg te zoeken buiten de instelling, maar zijn neef Sammy is daar niet echt een goede invloed in. Hij gaat steeds extremer en extremer worden in zijn puberale manier van doen, en John manipuleert en chanteert zijn moeder...

Vanaf 10 mei op DVD
A Monster Calls - Juan Antonio Bayona

De 12-jarige Conor heeft het niet gemakkelijk. Zijn moeder is ziek, hij wordt gepest door zijn klasgenootjes en hij moet logeren bij zijn grootmoeder, die koud en afstandelijk is. Daarom vlucht hij elke nacht weg in een fantasiewereld vol buitengewone wezens. Daar vindt hij een onwaarschijnlijke bondgenoot, die hem leert wat moed is en hem helpt om de waarheid onder ogen te zien...

Vanaf 19 april in de zalen
Cartas da guerra - Ivo Ferreira

"Deze oorlog verandert ieder van ons in insecten die moeten vechten om te overleven", zo schrijft António Lobo Antunes in een eindeloze reeks brieven gericht aan zijn zwangere vrouw in Portugal. Later zou hij een gevierde schrijver worden, maar nu bevindt hij zich nog als jonge soldaat in oorlogsgebied. Het is 1971, en hij wordt ver weg van zijn vrouw naar Angola verscheept om te vechten in de bloederige Portugese koloniale oorlog. Zijn afwisselend poëtische en prozaïsche woorden verraden pijn, tederheid en een diep verlangen naar zijn geliefde en hun ongeboren kind. Maar evengoed vertellen ze over het dagelijks leven in verre oorden; over zijn ontdekking van de fascinerende natuur, zijn ontmoetingen met de lokale bevolking en hoe hij zich met de nodige zorg over een jong weesmeisje ontfermt. 'Cartas da Guerra' is gebaseerd op de epistels die Antunes als jonge soldaat neerschreef, en in 2005 publiceerde onder de noemer 'This Life Here Described On This Piece Of Paper'. Daaruit distilleerde ex-documentairemaker Ivo M. Ferreira ('April Showers') een ontzagwekkende parabel waarin werkelijkheid en verbeelding samensmelten.

Vanaf 26 april op DVD
Bacalaureat - Cristian Mungiu

Chirurg Romeo Aldea heeft zijn dochter Eliza opgevoed met het idee dat ze ooit in het buitenland zou gaan studeren om elders een beter leven te kunnen opbouwen. Op haar 18de heeft Eliza een beurs op zak om psychologie te studeren in Engeland. Ze moet enkel nog haar diploma middelbaar onderwijs halen - een formaliteit voor een uitstekende studente als zij. Maar de dag voor haar eindexamens zet een dramatische gebeurtenis Eliza's toekomst op de helling. Romeo staat nu voor een fundamentele beslissing. Er zijn manieren om het probleem op te lossen, maar die ondermijnen alle principes waarmee hij zijn dochter opgevoed heeft.

Vanaf 18 april op DVD

Fai bei sogni - Marco Bellocchio
Turijn, 1969. De idyllische jeugd van de negenjarige Massimo wordt abrupt verstoord door de raadselachtige dood van zijn moeder. Jaren later is Massimo succesvol journalist en correspondent in Sarajevo. Wanneer plots de pijnlijke herinneringen weer boven komen drijven lijkt Massimo's enige lichtpunt zijn sympathieke huisarts Elisa (Bérénice Bejo) te zijn. Kan zij hem helpen om weer open te bloeien en de waarheid onder ogen te zien? Dit bitterzoete drama is gebaseerd op de autobiografische bestseller van journalist Massimo Gramellini, de adjunct-hoofdredacteur van La Stampa.

Vanaf 14 april op DVD
The Salesman - Asghar Farhadi

Gedwongen om hun appartement in het centrum van Teheran te verlaten door gevaarlijke werkzaamheden in een aanliggend gebouw, verhuizen Emad en Rana naar een nieuwe flat. Een incident verbonden met vorige huurder zal het leven van het jonge koppen dramatisch veranderen. Winnaar van de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film.

Vanaf 5 april op DVD
Sully - Clint Eastwood

Op 15 januari 2009 beleefde gezagsvoerder Chesley "Sully" Sullenberger de ergste nachtmerrie van elke piloot. Zijn vliegtuig verloor beide motoren kort na het opstijgen in New York. Sully hield het hoofd koel en parkeerde de kolos op de Hudson-rivier. Iedereen overleefde, maar daarmee was de kous niet af... Regisseur Clint Eastwood ging aan de slag met dit verbazingwekkende verhaal, het resultaat is een beklijvende film geworden met Tom Hanks in een glansrol. Sully is vanaf 5 april beschikbaar op Blu-ray, 4K UHD en dvd.

Vanaf 28 maart op DVD
Le Ciel Flamand - Peter Monsaert

Hoe ver gaan ouders om hun kinderen te beschermen? Dat onderzoekt regisseur Peter Monsaert (Offline) in zijn tweede langspeelfilm, waarin hij inzoomt op drie generaties bijzondere vrouwen. Met in de hoofdrollen Wim Willaert (Eigen Kweek, Offline), Sara Vertongen (Binnenstebuiten) en haar dochter Esra Vandenbussche, en Ingrid De Vos (De Behandeling, Chaussée d'Amour).

Vanaf 15 maart in de zalen
Grave - Julia Ducournau

Dit Frans-Belgische langspeeldebuut werd in Cannes vergeleken met The Neon Demon en Bruno Dumonts Ma Loute. En wel om een bijzonder verband: kannibalisme. In Grave (op zijn Frans) vervoegt de verlegen Justine haar oudere zus Alexia in de veeartsenopleiding. Het ontgroeningsritueel met de rauwe konijnenlever brengt bij de vegetarische studente onverwachte fysieke en seksuele reacties teweeg. Ruben Impens, vaste cameraman van Felix Van Groeningen, wendt de Luikse schoollocatie schitterend aan. De score is van Ben Wheatleys huiscomponist Jim Williams. Dit is niet alleen voer voor genreliefhebbers, maar een intelligente exploratie van vrouwelijkheid, seksueel ontwaken en zusterrelaties. De Franse regisseur-scenariste Julia Ducournau nam uit Cannes de prijs van de internationale filmpers mee. In Gent kreeg ze van de jongerenjury de Explore Award.

Vanaf 8 maart in de zalen
Le secret de la chambre noire

De vermaarde modefotograaf Stéphane (Olivier Gourmet) leeft in afzondering in een groot, vervallen huis samen met zijn verleidelijke dochter en muze Marie. Na de onverwachte dood van zijn vrouw, speelt Marie elke dag fotomodel voor zijn levensechte daguerreotypes, die voor hem een ware obsessie vormen. Daguerreotypie was een veelgebruikte methode in de vroege jaren van de fotografie die vereist dat modellen lange tijd onbeweeglijk stil blijven. Stéphanes nieuwe assistent, Jean (Tahar Rahim), een jonge Parijzenaar met weinig kennis en ambitie, wordt verliefd op Marie en raakt steeds meer verontrust door de lange fotosessies die ze moet ondergaan. Samen proberen ze een plan te bedenken om voorgoed uit Stéphanes obscure, donkere universum te ontsnappen. Met 'Le secret de la chambre noir' bewijst Kurosawa (hij is trouwens géén kozijn van filmkeizer Akira) dat hij ook buiten zijn heimat Japan boeiend, sfeervol werk kan verrichten dat gegarandeerd onder je huid kruipt. Een intrigerend klassiek spookverhaal, in de stijl van 'Pulse' en 'Retribution'.

Vanaf 8 maart op DVD
Snowden - Oliver Stone

De jonge, enthousiaste en idealistische Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) dacht dat zijn droom werkelijkheid werd toen hij aan de slag ging bij de CIA en de NSA. Al snel ontdekt hij echter dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zich schuldig maken aan cyber-surveillance. De NSA, gesteund door grote bedrijven, schendt de grondwet door bergen van gegevens te verzamelen en alle vormen van telecommunicatie wereldwijd te volgen. Snowden is geshockeerd door deze systematische inbreuk op ons privéleven en besluit om bewijsmateriaal te verzamelen. Als klokkenluider maakt hij dit alles openbaar en offert hij zijn vrijheid en privacy op. In juni 2013 ondergaan twee journalisten een risicovolle onderneming en ontmoeten ze hem in zijn hotelkamer in Hong Kong. In een race tegen de klok proberen ze de onweerlegbare bewijzen tegen Snowden te analyseren voor hun publicatie. De onthullingen die in deze kamer zullen gebeuren vormen de kern van het grootste spionageschandaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Vanaf 3 maart op DVD
I, Daniel Blake - Ken Loach

De 80-jarige Ken Loach mag zich samen met de gebroeders Dardenne tot het selecte clubje regisseurs rekenen die tot twee keer toe de Gouden Palm in Cannes mee naar huis mochten nemen. Tien jaar na 'The Wind That Shakes the Barley' levert hij met het ontnuchterende sociale drama 'I, Daniel Blake' opnieuw een verdiende winnaar af. Op het filmfestival van Locarno kreeg Loach de publieksprijs mee naar huis. De ideale openingsfilm voor het 43e Film Fest Gent dus. Het gaat over een 59-jarige timmerman uit Newcastle, die na een hartaanval door zijn dokter tijdelijk werkonbekwaam wordt verklaard. De sociale inspectie dringt erop aan dat hij bijzondere bijstand aanvraagt, wil hij zijn uitkering niet verliezen. Beroep aantekenen blijkt een helse karwei: het kost weken en maanden.

Tags

Release

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.