10 21 okt. '23

Nominaties Europese Film Awards bekend

P1budesfhv1091n911nqr1k6psdu1
Nieuws 08 nov. 2017

Met elk vier nominaties zijn ‘On Body and Soul’ van Ildiko Enyedi en ‘The Square’ van Ruben Östlund de koplopers onder de genomineerden voor de European Film Awards 2017.

Op het Filmfestival van Sevilla werden de genomineerden bekend gemaakt voor de European Film Awards 2017. De strijd voor de beste Europese Film gaat dit jaar tussen ‘120 battements par minute’ van Robin Campillo, ‘Loveless’ van Andrey Zvyangintsev, ‘On body and Soul’ van Ilkido Enyedi, ‘The Other Side of Hope’ van Aki Kaurismäki en ‘The Square’ van Ruben Östlund. ‘Home’ van Fien Troch die op de longlist van de genomineerden stond, heeft de finale selectie niet gehaald. De ook met Belgisch geld gefinancierde ‘Loveless’ kreeg drie nominaties: film, regisseur en scenarist.

Met uitzondering van Robin Campillo kregen de regisseurs van de voor de beste film genomeerden ook een nominatie als beste regisseur. Campillo moet op dat vlak zijn plaats afstaan aan Yorgos Lanthimos van ‘The Killing of a Sacred Deer’. Deze film komt nog in aanmerking voor de prijs voor het beste scenario dat geschreven werd door Lanthimos en Efthimis Filippou en kan Colin Farell de prijs opleveren voor de beste acteur. De concurrentie komt daarbij van Claes Bang in ‘The Square’, Josef Hader in ‘Stefan Zweig-Farewell to Europe’, Nahuel Pérez Biscayart in ‘120 Battements par minute’ en Jean-Louis Trintignant in ‘Happy End’ van Michael Haneke. Voor Haneke zit er met Isabelle Huppert als beste actrice een tweede nominatie in de pijplijn. Juliette Binoche in ‘Un beau soleil intérieur’ (een film die in september nog te zien was tijdens Film Fest Gent On Tour) lijkt een te duchten concurrente voor Huppert, maar misschien zorgen Paula Beer in ‘Frantz’, Alexandra Borbély in ‘On Body and Soul’ en Florence Pugh in ‘Lady Macbeth’ voor een verrassing.

Voor de prijs voor het beste scenario komen naast het ‘Sacred Deer’ duo nog Oleg Negin en Andrey Zvyagintsev van ‘Loveless’, Ildiko Enyedi van ‘On Body and Soul’, Ruben Östlund van ‘The Square’ en François Ozon van ‘Frantz’ in aanmerking. ‘Austerlitz’ van Sergei Loznitsa vertrekt als topfavoriet in de categorie beste documentaire. ‘Communion’ van Anna Zamecka, ‘La Chana’ van Lucija Stojevic, ‘Stranger in Paradise’ van Guido Hendrikx, ‘The Good Postman’ van Tonislav Hristov kunnen Loznitsa bedreigen. Alles hangt nu af van de meer dan 3000 European Film Academy leden die nu kunnen stemmen voor de winnaars die op 9 december in Berlijn worden bekendgemaakt.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.