10 21 okt. '23

'My Darling Quarantine', een online kortfilmfestival in tijden van coronavirus

Mydarlingquarantine
Nieuws 16 mrt. 2020

Vanaf 16 maart, en zolang de coronacrisis duurt, gaat onder de titel ‘My Darling Quarantine Short Film Festival’ een online kortfilmfestival van start. Het festival wordt gehost door het platform Talking Shorts. Initiatiefnemer is Enrico Vanucci, consultant voor het filmfestival van Venetië en programmator van de Torino Short Film Market, die momenteel in quarantaine leeft in Italië.

Week 2

Dit zijn de titels van 'My Darling Quarantine Short Film Festival', week 2 (23 - 30/3).

Stars of Gaomeigu by Marko Grba Singh (Serbia, China, 2017)
AlieNation by Laura Lehmus (Germany, 2014)
Yellow Fieber by Konstantina Kotzamani (Greece, 2015)
Le sens de la marche by Jela Hasler (Switzerland, 2018)
2045 by Maja Prelog, Blaž Murn (Slovenia, 2016)
Symbiosis by Nadja Andrasev (Hungary, France, 2019)
Schirkoa by Ishan Shukla (India, 2016)

- Bekijk hier de kortfilms.

Internationale community

Bij dit online festival slaan programmatoren van onder meer Cannes, Venetië, Locarno, Vancouver, Berlijn, Wenen de handen in elkaar. Ook Michiel Philippaerts, kortfilmprogrammator van Film Fest Gent, is bij het initiatief betrokken. "Het is bijzonder inspirerend te zien hoe de internationale kortfilmgemeenschap zich in een oogwenk verenigd heeft achter een collectief doel. Hopelijk kluistert deze eerste lading films de mensen aan hun scherm en blijven ze veilig binnen. Afgaande op de filmmakers en betrokken programmatoren heb ik daar alle vertrouwen in."

De opbrengst van dit originele festival gaat voor de helft naar Médicins sans Frontières en voor de andere helft naar een fonds dat culturele instellingen en cultuurwerkers zal steunen die door de huidige crisis worden getroffen. Tal van festivals zoals die van Nijmegen, Glasgow, Kopenhagen, Tribeca, Nyon, werden al door de uitbraak van COVID-19 afgelast.

“Terwijl ik dat allemaal thuis, vanuit mijn gedwongen afzondering, gadesloeg, groeide bij mij het idee om een online kortfilmfestival te organiseren over wat er nu aan het gebeuren is en tegelijk geld in te zamelen voor hen die aan de situatie het hoofd moeten bieden”, zegt Enrico Vanucci.

Verontrustend

Daarop heeft het 'My Darling Quarantine Short Film Festival' (MDQSFF) wereldwijd contact opgenomen met filmmakers en programmatoren en hen verzocht om films voor te stellen met een dystopisch thema. Films dus die gaan over een nabije, eerder akelige en verontrustende toekomst.

Iedere week, van maandag tot zondag, zullen zeven kortfilms worden voorgesteld en aan de kijkers zal worden gevraagd om hun favoriete film aan te duiden. Zij zullen eveneens worden aangemoedigd om een gift te storten via de GoFUndMe pagina. (MDQSFF: https://www.gofundme.com/f/my-darling-quarantine-covid19-fundraiser)

Ondergang

Onder de deze week geprogrammeerde films is er ‘Postcards From The End Of The World’ van Konstantinos Antonopoulos, die afgelopen editie zijn première kende op Film Fest Gent. De regisseur, alsook producent Fani Skartouli zakten toen af naar Gent. De Griekse kortfilm gaat over een familie die van een eiland probeert te ontsnappen wanneer ze met de ondergang van de wereld wordt geconfronteerd. De film werd al vertoond op festivals in Sarajevo, Tampere en Winterthu, waar hij de Audience Award won en komt nu op het publieke forum.

Origineel

Sommige festivals die hun evenement moesten afgelasten, hebben al hun programma online gezet, maar Emila Mazik van Talking Shorts koos met het dystopisch filmthema voor originaliteit en wil de wereld tonen hoe de kortfilmwereld in crisistijden samenhorig is en entertainment kan bieden aan hen die thuis vastzitten. Emilia Mazik hoopt verder dat de crisis een positieve impact zal hebben op de eerlijkheid en de duurzaamheid van de sector.

Meer info: https://talkingshorts.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.