'Muidhond' wint prijs Beste Film op het filmfestival van Gangneung

Premiere muidhond patrice toye
Nieuws 18 nov 2020
Muidhond van Patrice Toye heeft de prijs voor Beste Film gewonnen op het Internationaal Filmfestival van Gangneung in Zuid-Korea. Dit driedaagse festival stond in het teken van 'film en literatuur' en had naast een internationale competitie ook een sectie over 'Women Write, Films Remember'. Vorig jaar won Muidhond de North Sea Port Publieksprijs op Film Fest Gent.

In een videoboodschap naar aanleiding van de bekroning van haar film zei Patrice Toye “zeer vereerd te zijn met de onderscheiding uit een filmland zoals Zuid-Korea waar, wat mij betreft, de beste auteurscinema van de 21ste eeuw wordt gemaakt”.

In de film Muidhond wordt de van pedofilie verdachte 23-jarige Jonathan bij gebrek aan bewijs uit de gevangenis vrijgelaten. Hij gaat terug bij zijn moeder wonen in een huis bij de duinen. Naast dat huis woont een moeder met een tienjarig dochtertje, Bes. Jonathan doet er alles aan om zijn gevoelens te beheersen.

Cruciaal

Volgens Patrice Toye is het “cruciaal om in Jonathan ook de mens te blijven zien. Daarom is het belangrijk om te blijven zoeken naar nuance, proberen te begrijpen hoe complex het allemaal is. Een film met zo’n delicaat onderwerp bekronen, bewijst voor mij hoe noodzakelijk het is om dit soort films te blijven maken”.

Muidhond is de verfilming van de gelijknamige succesroman uit 2015 van de Nederlandse auteur Inge Schilperoord. Toye schreef samen met Peter Seynaeve het scenario en de hoofdrol werd vertolkt door Tijmen Govaerts. De film kwam bij ons in het begin van het jaar in de zalen en is nu te zien op VOD-platforms als Proximus Pickx en Cinema bij je thuis.

De film werd ook geselecteerd voor de festivals van onder meer Göteborg, Helsinki, Lecce, Minneapolis, Rotterdam, Taipei, Thessaloniki en Wellington. Gangneung is gelegen aan de Oostkust van Zuid-Korea en is er bekend als “literaire stad”. Het filmfestival vond er dit jaar voor de tweede keer plaats.