10 21 okt. '23

Matthias Schoenaerts vaart met Kursk naar Toronto

Movie
Nieuws 16 aug. 2018

De gedeeltelijk in Lint gedraaide actiefilm ‘Kursk’ van Tomas Vinterberg en met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol krijgt zijn wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Toronto (6-16 september 2018).

‘Kursk’ gaat over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër in 2000, het eerste jaar van het presidentschap van Vladimir Poetin. De Kursk werd “onzinkbaar” geacht en na een eerste ontploffing aan boord werd het ongeval zo stil mogelijk gehouden. Er was sprake van een aanvaring met een “vreemd voorwerp” en een westers aanbod om te hulp te snellen werd door de Russen afgewezen. Ze hadden liever geen pottenkijkers in de buurt van de hypergesofisticeerde onderzeeër.

De film is gebaseerd op het boek ‘A Time To Die’ van Robert Moore en concentreert zich op de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden en wanhopig op hulp bleven wachten terwijl het zuurstofgebrek toenam. Matthias Schoenaerts vertolkt de rol van Mikhail Kalekov, kapitein-luitenant van de onderzeeër. Hij werkt hier, na ‘Far from the Madding Crowd’ voor de tweede keer samen met Tomas Vinterberg. Naast Schoenaerts bestaat de internationale sterrencast nog uit onder meer: Léa Seydoux, Colin Firth, Max von Sydow, Michael Nyqvist en Martin Brambach. De muziek werd gecomponeerd door tweevoudig Oscarwinnaar Alexandre Desplat.

‘Kursk’ is een productie van Luc Besson met Luxemburgse en Belgische inbreng. De onderwaterscènes van de film werden gedraaid in de AED studios in Lint met materiaal en crewleden van het Vlaamse Cinediving.

Naast Matthias Schoenaerts zijn er bijrollen voor Tijmen Govaerts, Guido De Craene, Danny van Mijnen, Kristof Coenen, Tom De Vreese.

De film komt op 7 november 2018 bij ons in de zalen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.