12 23 okt. '21

LUX Prijs voor The Broken Circle Breakdown

P18bh0lddq19ejmdhouqnhjfth1
11 dec. 2013

The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen heeft de LUX Prijs van het Europees Parlement gewonnen. Dat werd zojuist bekendgemaakt tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. Het zijn de leden van het Europees Parlement die tot gisterennacht hun stem konden uitbrengen voor één van de drie finalisten. Dankzij de LUX Prijs kan The Broken Circle Breakdown rekenen op extra promotionele ondersteuning.

Tijdens de Venice Days afgelopen zomer werd The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen uitgeroepen tot één van de drie finalisten voor de LUX Prijs, samen met het Frans-Italiaanse Miele (Valeria Golino) en de Britse film The Selfish Giant (Clio Barnard - de grote winnaar van het 40e Film Fest Gent).

De drie films werden vertaald in de 24 Europese talen en binnen het kader van de LUX Film Days van midden oktober tot december vertoond in meer dan 40 steden verspreid over de 28 lidstaten van de Europese Unie. Europese filmliefhebbers kunnen daarbij ook nog steeds stemmen voor de Public Mention, de publieksprijs die aan één van de LUX-finalisten zal worden uitgereikt tijdens het Filmfestival van Karlovy Vary in 2014.

De winnaar van de LUX Prijs zelf werd echter gekozen door de 766 leden van het Europees Parlement. Naast de LUX Film Days kregen zij van 25 november tot 6 december ook de kans de drie finalisten te visioneren tijdens dagelijkse vertoningen in het Europees Parlement in Brussel of via het VOD-platform dat hen ter beschikking werd gesteld. Tot gisterennacht konden zij hun stem uitbrengen.

Met de LUX Prijs op zak kan The Broken Circle Breakdown rekenen op extra promotionele ondersteuning op maat. Daarnaast wordt van de film ook een speciale versie gemaakt voor kijkers met een auditieve en/of visuele beperking.

Het Europees Parlement startte in 2007 met de jaarlijkse uitreiking van de LUX Prijs, waarvoor een team van filmexperts telkens 10 Europese films selecteert. Met de prijs wil het Parlement films in de schijnwerper plaatsen die tot de kern van het Europese maatschappelijke debat doordringen. De geselecteerde films tonen de diversiteit en verschillende opinies over actuele sociale en politieke vraagstukken. Eerdere laureaten van de LUX Prijs zijn onder meer Les neiges du Kilimandjaro, Die Fremde, Le silence de Lorna en Auf der anderen Seite.

Felix van Groeningen en Carl Joos schreven het scenario van The Broken Circle Breakdown, gebaseerd op het theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet (In Vlaamse Velden, Zuidflank) produceerde de film en kon daarbij rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.