09 20 okt. '24

Lukas Dhont jureert in Cannes

B9715740997z1 20180517212245 000g6nba5ln3 2 0
Nieuws 02 mei 2019
Lukas Dhont wordt in Cannes lid van de Un Certain Regard-jury, de sectie waarin hij vorig jaar zijn debuutfilm ‘Girl’ voorstelde en waarmee hij in totaal vier prijzen won. Niemand deed vorig jaar beter.

Amper een jaar nadat hij met ‘Girl’ in Cannes de Camera d’Or voor het beste speelfilmdebuut won plus de Fipresci-prijs van de filmkritiek en de Queer Palm mag Lukas Dhont op zijn beurt prijzen uitdelen in Cannes. Dat gebeurt in de sectie Un Certain Regard, een onderdeel van de Officiële Selectie van Cannes en voorbehouden aan de films die net de competitie niet haalden. Maar waarin meer dan eens films zitten die beter zijn dan wat in de competitie wordt vertoond.

Met het jurylidmaatschap is de Cannes cirkel rond voor Lucas Dhont. ‘Girl’ ging in wereldpremière in Cannes en begon daarna aan een zelden geziene triomftocht doorheen het internationaal festivalcircuit. Het was ook de openingsfilm van Film Fest Gent en werd, met meer dan 248.000 bezoekers vorig jaar, de derde best bekeken Vlaamse film.

De keuze voor Lukas Dhont bewijst dat Cannes zijn kleppers niet vergeet. Hetzelfde geldt voor Nadine Labaki die president wordt van de Un Certain Regard jury. Deze Libanese actrice en regisseur maakte vorig jaar furore met haar in de competitie vertoonde ‘Capharnaum’, een van de lievelingsfilms van het publiek. Andere juryleden zijn Marina Foïs een Franse actrice die alterneert tussen film en theater, de Duitse producente Nurhan Sekerci-Porst die samen met Fatih Akin een productiefirma runt. Lucas Dhont krijgt als mannelijke collega de Argentijnse regisseur Lisandro Alonso aan zijn zijde. Zijn film ‘Jauja’ kreeg in 2014 op Film Fest Gent een speciale vermelding van de jury.

Zoals bekend staat de competitiejury onder leiding van de Mexicaanse regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu en telt ze met onder meer bekenden als Alice Rohrwacher, Yorgos Lanthimos, Elle Fanning, Pawel Pawlikowski in totaal vier mannen en vier vrouwen. Ze zijn afkomstig uit vier continenten en hebben zeven verschillende nationaliteiten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?