10 21 okt. '23

King of the Belgians genomineerd voor LUX prijs

P1bk8temj61lon1opavktvfnqeg1
Nieuws 05 jul. 2017

'King of the Belgians’, de vierde speelfilm van Peter Brosens en Jessica Woodworth is een van de tien genomineerden voor de LUX prijs van het Europese Parlement. De winnaar wordt op 15 november 2017 in Straatsburg bekend gemaakt.

Als genomineerde film krijgt ‘King of the Belgians’ extra promotionele aandacht via de verschillende websites van het Europese parlement en partnerorganisaties als Cineuropa, Venice Days en Festival Scope. Bedoeling van de LUX prijs is trouwens het meer bekendmaken en verspreiden van Europese films binnen de Europese Unie. De genomineerden krijgen alvast een speciale vertoning in het Europese Parlement en de bekendmaking van de winnaar gebeurt eveneens tijdens een plenaire zitting.

‘King of the Belgians’ neemt het onder meer op tegen de op Film Fest Gent vertoonde Bulgaarse satire ‘Glory’ en de in Cannes goed onthaalde ‘120 Battements par minute' en de op de Berlinale veel geprezen ‘The Other Side of Hope’. Andere titels als ‘A Ciambra’, ‘Heartstone’, ‘Summer 1933’, ‘Sami Blood’ brengen coming-of-age verhalen. ‘King’ is een van de twee genomineerden die een absurde moderne socio-politieke maatschappij portretteren.

Uit deze selectie zullen 21 Europese filmprofessionals drie finalisten kiezen die op hun beurt in meer dan veertig steden binnen de 28 lidstaten ondertiteld worden vertoond. Ze worden op 25 juli bekend gemaakt. De leden van het Europese parlement duiden uiteindelijk de winnaar aan.

De LUX prijs werd in 2007 in het leven geroepen en twee Belgische films gingen almet de prijs lopen. Dat gebeurde in 2008 met 'Le silence de Lorca' van de gebroeders Dardenne en in 2013 toen ‘The Broken Circle Breakdown’ niet alleen de LUX prijs won maar het jaar daarop ook de LUX publieksprijs in de wacht sleepte. ‘King of the Belgians’ is de zesde Belgische film die de officiële selectie haalt. De film van Brosens en Woodworth rijdt een foutloos parcours langs tal van internationale festivals. Na komende festivals in Taipei, Perth, Pula en München staat de teller op vijftig festivals. De bioscooprechten zijn aan 25 landen verkocht. Nu staat 'King of the Belgians' als genomineerde model voor de diversiteit van de Europese cinema en helpt de film met de andere LUX kandidaten mee aan de opbouw van sociale en culturele waarden.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.