09 20 okt. '24

Kat Steppe draait Zondag de negenste

Zondag de Negenste
Nieuws 27 mrt. 2024
Kat Steppe is begonnen met de opnames van haar eerste speelfilm Zondag de negenste. Ze schreef ook het scenario van deze tragikomedie over “verloren tijd, waarin Alzheimer het obstakel is om die in te halen”.

Kat Steppe, bekend van tv-reeksen als Een kwestie van geluk, Goed Volk en Taboe, combineert in Zondag de Negenste, een fictief verhaal met haar voorliefde voor een documentaire. Horst en Franz Vandamme, respectief 64 en 59, zien elkaar na dertig jaar terug. De aan Alzheimer lijdende Horst is zijn leven in het woonzorgcentrum grondig beu terwijl Franz nog enkele rekeningen wil vereffenen. Ook Andrea (54), de jeugdliefde van Horst, probeert te herstellen wat verloren ging. De driehoeksverhouding tussen hen wordt weer op scherp gesteld en de continue rivaliteit tussen de broers lijkt heel diep. Inmiddels treedt de nacht stilaan in bij Horst.

Pleidooi

In een persbericht zegt Kat Steppe dat “Zondag de negenste een pleidooi is voor mildheid voor mensen wiens leven geen logisch patroon meer volgt. Het is een verhaal over Spijt, Schuld en Boete. Over de liefde en over een tanend geheugen dat die liefde heeft gewist. Over verloren tijd, waarin Alzheimer het obstakel is om die in te halen. De film raakt aan het idee dat we zijn wie we zijn dankzij ons verleden, dankzij ons vermogen dat verleden terug op te roepen. Het gaat er ook om dat we dat verleden ook vaak veranderen. We maken het mooier. Of slechter. Er bestaan evenveel versies van iedere gebeurtenis als het aantal mensen dat erbij aanwezig was”.

Arena

Josse De Pauw en Peter Van den Begin nemen de rol van de broers Horst en Franz Vandamme voor hun rekening. Andere belangrijke rollen worden vertolkt door Frank Lammers, Kristien De Proost, Yoann Blanc en Edwige Bailly. Omdat Kat Steppe fictie met documentaire combineert, trok ze naar het Woonzorgcentrum OLV Antwerpen, waar bewoners met de ziekte van Alzheimer worden verzorgd. In deze authentieke bestaande arena spelen een aantal bewoners in hun alledaagsheid mee met de professionele acteurs.

Zondag de Negenste© Frank Temmerman
Kat Steppe

Dynamiek

Volgens Panenka producenten Kato Maes en Sofie Rooseleer “is het ongelooflijk bijzonder te kunnen draaien in de setting van het werkende Woonzorgcentrum OLV Antwerpen. Na twee jaar werken kennen we elkaar heel goed. Niet alleen de dynamiek van de bewoners en het personeel met de cast maar ook deze met de crew is oprecht hartverwarmend”.

De opnames van de film duren nog tot eind mei. Renaat Lambeets is de D.O.P. en Jan Van Der Weken is de monteur terwijl Willem Wallyn optreedt als script mentor. Kat Steppe staat erom bekend dat zij gevoelige onderwerpen op een toegankelijke manier bij de kijker brengt en de perfecte balans vindt tussen schoonheid, spanning en humor. Voor Goed Volk kreeg ze in 2017 de Prix Europe voor de beste Europese documentaire van het jaar. In die reeks peilde Jeroen Meus naar de eetgewoonten van eerder gesloten gemeenschappen.

Zondag de negenste is een productie van Panenka met de steun van het VAF en in een coproductie met het Nederlandse Isabella Films. Paradiso Filmed Entertainment brengt de film volgend jaar in de bioscoop.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?