10 21 okt. '23

JEF festival krijgt een Vlaams tintje

Cc schoten 180211 zooks
Nieuws 17 jan. 2018

Van 4 tot 18 februari 2018 heeft in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk en Strombeek-Bever het aan de jeugdfilm gewijde JEF festival door. Er zijn in de diverse steden een heleboel premières, exclusieve events, masterclasses, een medialab, films geprogrammeerd door jongeren voor jongeren, vertoningen speciaal voor kleuters en nog veel meer!

Vlaamse films zijn dit jaar opvallend sterk vertegenwoordigd. De nieuwe film van Dorothée van den Berghe, ‘Rosie & Moussa’ gaat er in wereldpremière, ‘ZOOks’ van Kristoff en Dimitri Leue opent in HETPALEIS het vernieuwde jeugdfilmfestival en er kan worden gefuifd na de voorstelling van ‘Charlie & Hannah gaan uit’ van Bert Scholiers.

Nieuwe Vlaamse films

De openingsfilm ‘ZOOks’ is een hedendaags sprookje van Kristoff en Dimitri Leue dat zich afspeelt in een wereld waarin de mens volledig gescheiden leeft van de natuur. Bij het draaien van de film werd gewerkt met ‘rotoscopie’ waarbij scènes eerst worden gefilmd met echte acteurs en daarna frame per frame worden geanimeerd. Er kwamen zo’n 45.000 unieke tekeningen aan te pas. Onder de acteurs namen als: Matteo Simoni, Frank Focketyn, Tine Reymer, Wim Helsen en Warre Borgmans. Naar aanleiding van deze film wordt een actie opgezet met ‘Doe een groene actie en win’ als thema. Wie een uitvinding heeft die de natuur helpt of een idee heeft om iedereen bewust te maken van het belang van de natuur, of doe je al iets voor de natuur kan vijf vrijkaarten krijgen voor het JEF festival. Filmpjes of foto’s insturen via wetransfer (festival@jeugdfilm.be). De winnaar wordt op 4 februari bekend gemaakt.

Dorothée van den Berghe, bekend van ‘Meisje’ en ‘My Queen Karo’ zorgt met ‘Rosie & Moussa’ voor een ander Vlaams accent. Het scenario van de film is van de hand van Michael De Cock, directeur van KVS, die het baseerde op zijn ‘Rosie en Moussa’-verhalenreeks. De tekeningen bij de verhalen zijn van de hand van Judith Vanistendael die daarbij heel wat Brusselse locaties en interieurs verwerkt. ‘Rosie & Moussa’ toont hoe kinderen in de grootstad op en top kind kunnen zijn en er een plek vinden om te spelen, avonturen te beleven en te dromen. Rosie wordt vertolkt door Savannah Vandendriessche, dochter van de hoofdactrice uit ‘Meisje’, Imad Borji vertolkt de rol van Moussa in een prachtig, multicultureel verhaal. Ruth Beeckmans en Titus De Voogt vertolken de moeder en de vader van Rosie.

Volwassen worden

Andere competitiefilms zijn onder meer de uit Denemarken afkomstige ‘Queen of Niendorf’ waarin Lea bij een jongensbende mag aansluiten op voorwaarde dat ze bewijst niet bang te zijn. Spanning, vriendschap en het ontdekken van volwassen geheimen zijn de topics van de film. ‘Fanny’s Journey’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over moed, kracht en overleving Fanny en haar zusjes worden vanuit Frankrijk naar Italië gestuurd om aan de nazi’s te ontsnappen maar als die Italië binnenvallen moeten ze opnieuw op de vlucht. Zwitserland kan redding brengen. In ‘At Eye Level’ ontdekt de elfjarige Michi dat zijn vader Tom geen grote sterke held is maar een kleine man, een dwerg. Als hij zijn vader voor zijn vrienden probeert te verbergen wordt hun relatie flink op de proef gesteld.

Verschillende jury’s beoordelen de tien competitiefilms en naast de professionele jury en de publieksjury is er ook een JEF in het ziekenhuis, een project gericht naar kinderen met een beperkte mobiliteit zodat ook zij de beste jeugdfilms kunnen bekijken. Via een online platform kunnen ze alle kortfilms in competitie en vier langspeelfilms bekijken, en stemmen voor hun favoriet!

Zweedse köttbullar

Op het festival kunnen jongeren naast binge-watching ook koken. Daarvoor kunnen ze terecht in de workshop JEF kok. Terwijl de ouders naar de film kijken bereiden de kinderen een 3-gangenmenu voor. De maaltijden zijn vegetarisch en de groenten en zuivel komen van lokale bioboeren. Er zijn ook tal van thematische korte films over allerlei groenten en fruit en zelfs de Zweedse gehaktballetjes ontbreken niet.

Eigen creativiteit staat hoog in het vaandel bij het JEF festival en naast de masterclasses en het maken van eigen korte animatiefilms is er een zoektocht naar de personages uit de film ‘Gruffalo’. Met de app moet je op weg naar bepaalde plekken op het parcours en kan je zien hoe de personages uit ‘De Gruffalo’ tot leven komen en lijken op te gaan in de omgeving dankzij augmented reality.

Actrices Frances Lefebure en Daphne Wellens zijn de meters van het festival want het zijn “inspirerende jonge vrouwen met een hart voor jeugdfilm”. Ze spelen de hoofdrollen in de al op Film Fest Gent vertoonde ‘Charlie & Hannah gaan uit’.

www.JEFfestival.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.