09 20 okt. '24

JEF festival een maand lang online!

Jef festival banner
Nieuws 27 jan. 2021
Om in deze coronatijden toch zoveel mogelijk liefhebbers van jeugdfilms en games te bereiken presenteert het JEF festival meer dan 45 films een maand lang online. De 33ste editie met o.a. “Ondersteboven” als thema speelt zich van 6 tot 28 februari af op een gloednieuw online festivalplatform.

Ketnet-wrapster Gloria Monserez en haar moeder Machteld Timmermans openen het festival op zaterdag 6 februari om 14:00. In de virtuele filmzaal wordt dan de animatiefilm Calamity vertoond die gebaseerd is op de historische westernfiguur Calamity Jane. Met deze film mikt het JEF festival op de 6+ doelgroep. Die wordt later nog verwend met een selectie van de beste boekverfilmingen van Annie M.G. Schmidt. Het eerbetoon komt er naar aanleiding van de 110de verjaardag van haar geboorte. Op het programma staan onder meer Wiplala (6+), Abeltje (7+) en de schitterende verfilming van Minoes door Vincent Bal. Aan deze programmatie zijn een reeks virtuele voorleessessies verbonden uit de boeken van Annie M.G. Schmidt.

Wonderkamer

De 9-plussers mogen uitkijken naar de wereldpremière van Wonderkamer waarin je in een mix van documentaire en animatie wordt ondergedompeld in de innerlijke wereld van verschillende kinderen. Wie al een jaartje ouder is, kan genieten van Hitler heeft mijn roze konijn gestolen waarin Anna samen met haar familie op de vlucht moet voor Hitler en zo haar wereld in elkaar ziet storten. De film, gedraaid door Caroline Link, is gebaseerd op het levensverhaal van auteur Judith Kerr.

De wereld op zijn kop en vanuit alle hoeken kijken, is ook het geval bij Alice in Wonderland. JEF viert mee met de zeventigste verjaardag van deze Disneyklassieker.

Belgisch

Traditioneel zet het JEF festival ook Belgisch talent in de kijker. Daarom kan je Schaduwzee ,de nieuwste kortfilm van Vincent Bal, ontdekken. Op het online platform staat ook de zopas met een Ensor voor beste kortfilm bekroonde Stephanie van Leonardo Van Dijl. Actrice Natali Broods kan je dan weer bewonderen in Howling van Laura Van Haecke. De afstudeerfilm Spaceboy van Veerle De Wilde over de bijzondere band tussen broers maakt deel uit van de studentencompetitie.

Een groepje jonge programmatoren van 12 tot 20 jaar is verantwoordelijk voor een eigen programmaonderdeel met filmtitels die aansluiten bij hun leeftijdsgenoten. Uitkijken dus naar o.a. Dating Amber, een komisch drama dat herinnert aan Netflix-series als Sex Education.

Een geprogrammeerde film kan je voor 48 uur huren en dat kost 7 euro. Wil je een festivalbeleving helemaal in huis halen dan is er de “Bouw-je-eigen-festival-box". Voor 28 euro speel en experimenteer je thuis met twaalf filmische opdrachten daarbij virtueel begeleid door Gloria Monserez. Zo box je je eigen festival in elkaar.

Voor masterclasses kan je terecht op de festivallocatie in het Antwerpse Zuiderpershuis en in Cinema Lumière/De Republiek in Brugge.

Game On

Op het gratis online medialab-platform kan je je helemaal uitleven in allerlei games. Voor deze editie maakte het JEF festival samen met de hogeschoolopleiding Devine Ondersteboven van jou. Het is een interactieve game voor jonge spelers die aangestuurd wordt door de bewegingen van de speler. In Topsey Turvey volg je een stegosaurus tot diep in de zee of heel ver in de ruimte. Wil je de diepste, donkerste angsten gevisualiseerd zien, speel dan My inner Wolf ontworpen door de Amsterdamse designstudio Moniker. Game developper Lucas Dewulf ontwierp de augmented reality sculptuur Atl.us die als brug dient tussen de digitale en fysieke wereld waar je onderdeel van wordt.

Alle informatie over het programma en het online platform vind je op de website van JEF festival.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?