09 20 okt. '24

Hot Summer openluchtfilm in vier Gentse buurten

Hotsummer
Nieuws 18 aug. 2020
Van 21 tot en met 29 augustus organiseert Film Fest Gent vier gratis filmvertoningen in enkele wijken in de Gentse binnen- en buitenstad. Filmmaker Sahim Omar Kalifa zal de vertoning van zijn film Zagros vooraf ter plaatse inleiden. Ook acteur Johan Heldenbergh en muzikante An Pierlé tekenen present voor de vertoningen van The Broken Circle Breakdown en Le tout nouveau testament. De openluchtvoorstellingen zijn deel van het zomerproject 'Hot Summer' van Film Fest Gent.

4x filmvertoningen in Gentse buurten

Na een bijzonder succesvolle eerste reeks openluchtvertoningen in de maand juli op de Gentse Bijlokesite maakt Film Fest Gent zich op voor een nieuwe reeks filmvoorstellingen in openlucht.

In augustus zet Film Fest Gent het groot scherm op in vier Gentse buurten. Samen met de buurtorganisaties De Centrale, Larf/Plantrekkerij, actief in Nieuw Gent, Wijkhuis Toreke in de Rabotwijk, en Kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem breit het festivalteam zo een vervolg aan zijn coronaproof zomerprogramma en blijft het garant staan voor de collectieve beleving van cultuur.

Vrij 21.08: Zagros - Sahim Omar Kalifa (103') - De Centrale

Za 22.08: Patser - Adil El Arbi & Bilall Fallah (125') - Nieuw Gent

Vrij 28.08: The Broken Circle Breakdown - Felix Van Groeningen (111') - Wijkhuis Toreke

Za 29.08: Le tout nouveau testament - Jaco Van Dormael (115’) - Kasteel Borluut

In het bijzijn van de makers

Film Fest Gent haalt er voor de Hot Summer-reeks in augustus ook enkele klinkende namen bij. Zo zal Sahim Omar Kalifa aanwezig zijn om zijn film Zagros in te leiden. In Wijkhuis Toreke zal hoofdrolspeler Johan Heldenbergh een voorwoord doen op The Broken Circle Breakdown. In Kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem ontvangen we An Pierlé, componist van de originele muziek voor Le tout nouveau testament van Jaco Van Dormael.

Programma 'Hot Summer'

Met Zagros bracht de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa in 2017 zonder ijdele franjes de prangende kroniek van een door jaloezie getormenteerde schaapherder uit Koerdistan (Feyyaz Duman), die zijn vrouw Havin (Halima Ilter) achterna vlucht tot hartje Brussel, naar het zilveren scherm. Hartelijk gaat het er echter allerminst aan toe en wanneer de culturele dichotomieën gestaag een muur metselen tussen het gegeselde koppel, barst de bom. Kalifa nam op de 45ste editie van Film Fest Gent als eerste Belg ooit de Grand Prix in ontvangst. De film zal worden vertoond (21.08) onder de luifel naast ENTR.

 • 21 augustus
 • deuren: 19:30u / start film: 20:00u
 • adres: Luifel naast ENTR, Ham 145, 9000 Gent
 • aanwezige gast: Sahim Omar Kalifa (regisseur)

Voor de tweede vertoning trekt Film Fest Gent naar Nieuw Gent waar het hyperkinetische Patser (2018) geprogrammeerd staat. De sociale woontorens van deze wijk, die in de komende jaren nog meer naar voor zal treden als dynamische biotoop van culturen bij uitstek, vormen een ideaal decor voor deze film. Het next-level-shit entertainmentgehalte van de laatste Vlaamse productie van Adil El Arbi en Bilall Fallah, zette het Marokaans-Belgische regieduo op het internationale podium en bleek een geslaagde solicitatiebrief te zijn voor Hollywood. Ontdek op zaterdag (22.08) hoe Matteo Simoni, Nora Gharib, Dimitri Vegas, Ali B en Axel Dhaeseleire het door drugsbendes gedomineerde Antwerpen in vuur en vlam zetten terwijl de zeven hoofdzondes één voor één de Schelde in worden gekieperd.

 • 22 augustus
 • deuren: 20:00u / start film: 20:45u
 • adres: Kikvorsstraat 40, 9000 Gent

Op vrijdag (28.08) verhuizen we richting het Rabot voor het paradepaardje van Felix Van Groeningen, The Broken Circle Breakdown, waarmee hij in 2012 ei zo na de Oscar voor beste buitenlandse film mee naar huis bracht. Onder het roeste gekraak van de banjosnaren breken Veerle Baetens en Johan Heldenbergh samen met hun Broken Circle Bluegrass Band jouw hart in hun tragische portrettering van hoe frêle het leven kan zijn wanneer een romantische atheïst en een gelovige realist hun relatie zien stuklopen door hun zieke kind.

 • 28 augustus
 • deuren: 19:00u / start film: 20:45u
 • adres: Plein Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22, 9000 Gent

Om af te sluiten laat Film Fest Gent God afdalen op Kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem met Jaco Van Dormaels Brusselse Le tout nouveau testament (2015). In deze absurdistisch-komische film stort de almachtige God vanachter zijn computer, lurkend van een sigaret en met een grote grijns, hel en verdoemenis uit over de mensheid, tot dochterlief de sterfdata van de mensen de wereld instuurt. De Waalse rascineast werd ervoor gelauwerd met onder meer een Golden Globe-nominatie alsook vier prijzen op de 6de editie van de Magritte du Cinéma.

 • 5 september
 • deuren: 20:00u / start film: 20:45u
 • adres: Park Kasteel Borluut, Kleine Gentstraat 46B, 9051 Gent
 • aanwezige gast: An Pierlé (componist)

Praktisch

'Hot Summer' van Film Fest Gent loopt van 21 tot en met 29 augustus op de verschillende locaties van de Gentse buurten.

De filmvoorstellingen zijn gratis, mits reservatie via filmfestival.be. Het aantal plaatsen is beperkt per voorstelling. Snel erbij zijn, is de boodschap.

Op onze website staan de openingsuren en adressen per locatie opgelijst. Deze variëren per vertoning.

Deze vertoningen werden mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Stad Gent.

Tags

Hot Summer

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?