10 21 okt. '23

Hongaarse politie kijkt de andere kant op

18 1968 cover
Tips 09 okt. 2018

Niemand verdenkt de politie ervan dat ze vrolijk wordt als er een golf van misdaden over een stad of land rolt. Ze oplossen is gewoon haar taak. Toch kan het daarbij mislopen als een overheid instructies geeft om een oogje dicht te knijpen in plaats van een oogje in het zeil te houden.

"Bestaat niet!", horen we al roepen. Uiteraard mogen we niet veralgemenen, maar in twee van onze Hongaarse focusfilms komen misdaden toch op zijn minst ongelegen en volgen er doofpot-bevelen van hogerhand. In ‘Strangled’ is dat op ware feiten gebaseerd, in ‘X – the eXploited’ gaat het om de weergave van een bepaald huidig politiek klimaat in Hongarije. Schandalen voor verkiezingen kan men missen als de pest.

Strangled - Árpád Sopsits

Eind de jaren '50 wordt in het Hongaarse dorpje Martfü een jonge vrouw vermoord. Akos Réti krijgt na bekentenissen in eerste instantie de doodstraf, maar die wordt omgezet in levenslang. Halverwege de jaren '60 worden in Martfü opnieuw vrouwen vermoord. Is er een nieuwe morbide Réti opgestaan? Detective Bota en openbare aanklager Szirmai worden naar Martfü gestuurd met de opdracht de zaak stante pede op te lossen. Want in een socialistisch paradijs als Hongarije kan een seriemoordenaar niet gedijen noch toeslaan.

De politiek wint het van de misdaad in deze spannende thriller die behoorlijk expliciet in beeld wordt gebracht.

Met politieke idealen houdt de moordenaar zich echter niet bezig en het aantal slachtoffers neemt gestadig toe. Tot de man toch wordt gevat. Maar of de overheid dan tevreden is? In een straat duikt plots een opzichtige zwarte wagen op en Hongaren snappen meteen wat dat betekent. De politiek wint het van de misdaad in deze spannende thriller die behoorlijk expliciet in beeld wordt gebracht.

Ook artistiek directeur Patrick Duynslaegher tipt 'Strangled':

X - the eXploited - Karoly Ujj Mészáros

Terwijl spectaculaire topsy-turvy beelden van Budapest over het scherm rollen, horen we dat de stad twee miljoen inwoners heeft en dat er per dag vier zelfmoorden worden gepleegd. Een aantal daarvan zijn echter verdoken moorden. Daarvan is politie-inspecteur Monika Balsai vast van overtuigd. Maar daar zijn haar collega’s het niet mee eens. Balsai zaait twijfel en daar is het hoofd van de politie niet van gediend.

Balsai laat zich niet intimideren en stoot op verontrustende geconnecteerde misdaden. Liefhebbers van samenzweringscomplotten zullen hun hart ophalen.

De verkiezingen staan voor de deur en de ontstane onrust omdat er misschien een seriemoordenaar aan het werk is, is niet bevorderlijk voor een stabiel politiek klimaat. Dus please geen misdaadmeldingen meer. Balsai laat zich niet intimideren en stoot op verontrustende geconnecteerde misdaden. Liefhebbers van samenzweringscomplotten zullen hun hart ophalen daarbij bijgetreden door fans van stijlvolle hedendaagse thrillers. Regisseur Karoly Ujj Mészáros steekt vaart in zijn jongste film maar zet misschien iets te veel Budapest op zijn kop.

The Whiskey Bandit - Nimród Antal

In tegenstelling tot de twee bovenstaande films kijkt de politie in ‘The Whiskey Bandit’ bankrover Attila Ambrus wel degelijk in de ogen. Na 27 overvallen hebben ze hem eindelijk te pakken. Officieel weet de politie alleen maar dat Attila er zestien pleegde. Ze krijgt er dus elf cadeau van een man die voor iedere overval een glaasje whiskey dronk en dus een geurmerk naliet.

Dit verhaal verfilmt Antal op zijn Hollywoods: vlotte verteltrant, enkele knappe stunts en een stevig ritme zorgen voor een toegankelijke, ontspannende Hongaarse productie.

Regisseur Nimród Antal verweeft verschillende verhaallijnen netjes door elkaar. Na de aanhouding van Atttila maken we kennis met zijn jeugdjaren in Transsylvanië en zijn pogingen om Hongaars staatsburger te worden. Zonder corruptie lukt dat niet. Hij haalt het geld dan maar waar het zit. Maar hij houdt het altijd “proper” als hij een overval pleegt. Wat niet betekent dat hij een Robin Hood wordt. Dit Oost-Europees getint verhaal verfilmt Antal op zijn Hollywoods: vlotte verteltrant, enkele knappe stunts en een stevig ritme zorgen voor een toegankelijke, ontspannende Hongaarse productie.

Bekijk de trailer:

Wil je weten wat de zwarte wagen uitspookt, ben je geïntrigeerd door het speurwerk van inspecteur Monika Balsai of drink je graag een whiskey met Attila: ontdek hier onze Hongaarse focus!

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.