11 22 okt. '22

Herdenkingsfilm W0I naar Nyon

7a8e3c83 e354 11e8 abcc 02b7b76bf47f
Nieuws 26 mrt. 2019

Annabel Verbeke stelt haar VAF Wildcardproject ‘We Will Remember Them’ voor het eerst aan een internationaal publiek voor op 13 april 2019 in het Zwitserse Nyon. Haar film krijgt er een speciale vertoning op de slotavond van de vijftigste editie van het documentairefestival Visions du Réel.

'We Will Remember Them’ is een lange documentaire over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Ieper en omstreken. Sinds 1919 lijkt het leven in het Ieperse in het teken te staan van het herdenken van WOI. Bij het reizen door het herdenkingslandschap stuitte ze op uiteenlopende en zelfs tegenstrijdige manieren van herdenken.

In het Nederlandse dagblad Trouw vermeldt Annabel Verbeke “de gekke discrepantie tussen de schoonheid en het eerbetoon op de piekfijne begraafplaatsen en de gruwel van de oorlog. Het verleden wordt op die manier ook gesacraliseerd, bijna verheerlijkt”. Verbeke werd in 2010 bekroond met een VAF Wildcard voor haar afstudeerproject ‘Les enfants de la mer/mère’ over een internaat voor jongens in een moeilijke thuissituatie of met gedragsproblemen.

Opium

Op het festival worden nog drie Vlaamse coproducties vertoond. ‘Transnistra’ volgt drie jongeren die opgroeien in Transnistrië en in ‘Gods of Molenbeek’ filmt de Finse cineaste Reetta Huhtanen hoe haar zoontje Aatos en zijn vrienden opgroeien in Molenbeek ten tijde van de aanslagen van maart 2016.

‘Century of Smoke’ van Nicolas Graux wordt in competitie vertoond en speelt zich af in Laos waar de regisseur een jaar lang verbleef. Hij brengt Laosan in beeld die opiumverslaafd is maar heeft vooral oog voor de sociale omstandigheden waarin het uit China afkomstige Akha volk leeft. Terwijl mannen verslaafd zijn aan opium proberen de vrouwen de situatie leefbaar te houden.

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.