11 22 okt. '22

‘Girl’ grote slokop bij Ensors

5e7ba5c3e1e259be540f6a45d4f5e88db3b106ac
Nieuws 18 sep. 2019

Op de tiende uitreiking van de Ensors verzilverde ‘Girl’ acht van zijn negen nominaties. Bij de tiende uitreiking van de Vlaamse film- en televisieprijzen gingen er acht van de in totaal tweeëntwintig Ensors naar ‘Girl’, de debuutfilm van Lukas Dhont. De slotavond van het Filmfestival van Oostende groeide zo uit tot een orgelpunt van een goed gevuld en in Cannes begonnen prijzenjaar. In zijn dankwoord noemde Lukas Dhont de prijzenregen dan ook “een blijk dat we op handen worden gedragen”.

De eclatante overwinning van ‘Girl’ bij de filmprijzen was voorspeld. Bij de televisieprijzen was er meer spanning en haalde ‘De Dag’ het met drie Ensors op ‘Studio Tarara’ dat met twee acteerprijzen naar huis ging. Vorig jaar won ‘Girl’ in Oostende al de Ensor voor het beste debuut. In ‘Girl’ droomt Lara ervan om ballerina te worden, maar zij is in het verkeerde lichaam geboren. Lukas Dhont volgt het transitieproces van Lara op de voet en de film groeit uit tot een gevoelige en beklijvende zoektocht naar de eigen identiteit.

Uit de stemming van de meer dan achthonderd leden tellende Vlaamse Film Academie kwam ‘Girl’ als overwinnaar naar voor in de categorie beste film, beste regie, beste scenario, beste acteur, beste D.O.P., beste montage, beste muziek en beste production design.

Doorbraak

Ruth Beeckmans won, “tot haar eigen verrassing”, zei ze, de Ensor voor de beste actrice voor haar rol in ‘Trio’. ‘Ademloos’ won de prijs voor de beste documentaire en ‘Binti’ van Frederike Migom werd tot beste jeugdfilm uitgeroepen. De ook al veelvuldig in het buitenland bekroonde ‘Ce magnifique gâteau!’ van Emma De Swaef en Marc James Roels kreeg in Oostende de Ensor voor beste animatiefilm. Kato De Boeck mocht voor haar ‘Provence’ de Ensor voor beste kortfilm naar huis meenemen.

‘Niet Schieten’, de film van Stijn Coninx over de Delhaize aanslag in Aalst door de Bende van Nijvel, kreeg aanvankelijk ook negen nominaties en was uiteindelijk goed voor de publieksprijzen als beste box-office en als prijs van de Telenet kijker.

De tv-series ‘De Dag’ en ‘Studio Tarara’, waren met respectievelijk zeven en acht nominaties aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk gingen de Ensors voor beste tv-serie, beste tv-scenario en beste regie naar ‘De Dag’. De prijs voor de beste tv-acteur ging naar Peter Van den Begin en die voor beste tv-actrice ging naar Janne Desmet. Beiden spelen een hoofdrol in ‘Studio Tarara’. De Albert Bert-prijs voor internationale doorbraak ging tenslotte naar Hans Herbots.

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende en worden gesteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds. Omdat het FF0 naar januari verhuist, komt er in 2020 geen festival en dus ook geen Ensoruitreiking. De verhuis brengt een betere spreiding op de Vlaamse filmfestivalkalender met zich mee en naast de Ensors komen er in 2021 alvast ook prijzen voor online content en games. De Ensors krijgen het gezelschap van de Jamies.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.