Filmvertoners moeten dringend samen netwerken
19 okt 2011
Uit het op het Filmfestival Gent voorgestelde "Bouwstenenplan voor het Vlaams Audiovisueel Vertonersveld" bleek een grote nood aan netwerking om de huidige structuren te overstijgen. En echt toekomstgericht te denken. De wil is er om elkaar te vinden maar er is nu moed nodig om er echt voor te gaan, was de conclusie van een debat tussen de verschillende spelers op het veld als Cinema Z uit Leuven, het Buda Kunstencentrum in Kortrijk en de cultuurdienst van Brugge.
Die vertoners moeten volgens het Bouwstenenplan hun profit- of nonprofit identiteit durven verlaten om te kijken of geen mengvormen aanwezig zijn. Er moet dus overleg mogelijk zijn tussen de Kinepolissen van deze wereld en de arthouse zalen. Ze zouden met elkaar moeten optrekken, kennis delen, het onderwijs voeden, zorgen voor synergie, een soort cultureel ondernemerschap uitbouwen, zegt Dirk De Wit van het instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst.
De minister van cultuur, Joke Schauvliege, sprak bij monde van haar secretaris-generaal Christine Claus, de wens uit dat het debat rondom film nog beter wordt. Er moet volgens haar meer media aandacht komen voor filmfestivals en de televisie moet een grotere rol spelen in het bekend maken van een regisseur of een vedette naar het publiek toe. Naar de film gaan is immers de tweede favoriete culturele activiteit van de Vlamingen, aldus de minister. Zij pleitte er eveneens voor dat film wordt ingebed in de educatie zodat er een mediageletterdheid groeit en ze nam al maatregelen om de diversiteit van de vertoners te garanderen.
Zo mag ook het digitaal gegeven niet stoppen met het opleggen van een cd in plaats van een filmbobijn. Er is heel wat werk aan de winkel in verband met het ontsluiten van audiovisueel archief dat een nieuwe context voor de film kan creëren. Bij dat alles komt het er op aan om niet alleen een nieuw publiek aan te spreken maar er vooral een duurzaam publiek van te maken. Verdiepen en verbreden zijn garanties voor de toekomst, voegt De Wit er aan toe.
Bij het scheppen van een nieuwe dynamiek voor de Vlaamse filmcultuur wil het Filmfestival Gent zeker een bijdrage leveren, onderstreepte artistiek directeur Patrick Duynslaegher. Met initiatieven als tentoonstellingen, het uitnodigen van acteurs of actrices die niet alleen glamour maar ook inhoud brengen, wil hij van het festival een plaats maken waar je moet zijn als je bezig bent met film.
Deze dag van het Vlaamse filmberoep werd in stijl en onder massale belangstelling afgesloten met de Belgische première van The Invader van Nicolas Provost. Deze regisseur kreeg bij deze gelegenheid ook de Jo Röpcke Award 2011. Volgens de Knack jury is de bezwerende film gemaakt vanuit een instinctieve passie voor beeldtaal en word je als kijker voortdurend op het verkeerde been gezet. Provost flirt met Loach, Lynch, Leigh en Antonioni, staat er in het juryrapport.