09 20 okt. '24

Filmfestival Venetië met Vlaams kleurtje

Holly Toon Aerts 50
Nieuws 29 aug. 2023
Zo spectaculair als in Cannes vorig jaar is de Vlaamse aanwezigheid op het Filmfestival van Venetië niet, maar toch kleurt het Lido de Venezia dit jaar opvallend Vlaams. Fien Troch stapt voorop met de wereldpremière van Holly die in de competitie wordt vertoond. Daarnaast is de Vlaamse film, voor of achter de camera, aanwezig in nog vier andere Venetiaanse secties. Het festival heeft plaats van 30 augustus tot 9 september 2023.

Op de openingsavond van de 80ste festivaleditie defileren alvast Johannes Wirix, Johan Heldenbergh en Lucas Tavernier op de rode loper. Zij maken deel uit van de openingsfilm Comandante van Edoardo De Angelis. Hun personages zijn bemanningsleden van het Belgische koopvaardijschip dat door de Italiaanse duikbootcommandant Salvatore Todaro tot zinken wordt gebracht. Hij maakt er een erezaak van om de 26 bemanningsleden te redden en bezorgt ze zelfs een plaats in zijn onderzeeër. Maar dan moet hij met zijn boot aan het wateroppervlak blijven en wordt hij een makkelijk doelwit. Het scenario van Comandante werd geschreven door de bekende Italiaanse schrijver Sandro Veronesi. Samen met de regisseur van de film verwerkte hij het script tot een roman: Commandant. Een waargebeurd verhaal van moed en mededogen. Naast de vermelde acteurs was ook de Lites-studio uit Vilvoorde bij deze productie betrokken. Daar gebeurden de onderwateropnames en enkele Vlamingen onder leiding van Bert Depoortere werkten mee aan de speciale effecten.

Holly Still Prime Time Angela Otten

Upgrade

Zeven jaar nadat ze met Home de regieprijs won in de sectie Orrizonti, krijgt Fien Troch met haar jongste film Holly een upgrade naar de officiële competitie. Holly is een 15-jarig meisje dat overal waar ze komt rust, warmte en hoop lijkt te geven aan wie ze ontmoet. Nino Lombardo en Elisa Heene zijn de Vlaamse producenten van de film en de gebroeders Dardenne produceerden mee met hun Les Films du Fleuve. Holly komt in aanmerking voor een Gouden Leeuw maar de concurrentie is niet min. Fien Troch vertoeft in het gezelschap van onder meer Michael Mann, Luc Besson, Yorgos Lanthimos, Sofia Coppola, Bradley Cooper, Pablo Larraín en David Fincher. Op 10 oktober opent Fien Troch met haar jongste film de 50ste editie van Film Fest Gent.

Zoektocht

Agnieszka Holland is met haar The Green Border ook een concurrent voor Fien Troch. The Green Border speelt zich af in het beboste grensgebied tussen Wit-Rusland en Polen, een van de poorten naar de Europese Unie. Daar zitten een Syrische familie en een Afghaanse vrouw vast bij hun zoektocht naar veiligheid en asiel. De Belgische coproducent van de film is Beluga Tree, een dochtermaatschappij van Caviar die bekend is van onder andere Rebel, Noise, Clan, Fuck You Very, Very Much. Steffen Geypens was production manager op deze internationale coproductie en Kris Janssens stond mee in voor de visual effects.

Floating

Immersive

De sectie Venice Immersive maakt deel uit van de officiële selectie van het festival en vindt plaats op het Venice Immersive Island (Isola del Lazzaretto Vecchio). Daar wordt, zoals al gemeld, Floating with Spirits van Juanita Onzaga voorgesteld. Floating with Spirits is een 31 minuten durende Virtual Reality-experience waarin de kijker twee zusjes volgt die zich voorbereiden op de Dag van de Doden in de van mystiek doordrongen bergen van Mexico. De meisjes herinneren zich de verhalen die hun sjamaanse grootmoeder vroeger vertelde. Met deze zintuigelijke, poëtische en futuristische VR experience wil Onzaga onze perceptie van het reële door elkaar schudden. In dezelfde sectie wordt ook The Imaginary Friend van Steye Hallema in officiële competitie voorgesteld. De film gaat over een jong kind met een overactieve verbeelding dat worstelt om de wereld om hem heen te begrijpen. En hij heeft jou nodig, zijn denkbeeldige vriend, om hem te helpen met zijn gevoelens.

Orizzonti

In de Orizzonti Short Film Competitie wordt de Vlaamse coproductie Wonder to Wonder van Nina Gantz voorgesteld. Nadat de maker van de Wonder to Wonder-serie is overleden blijven drie mini-acteurs Mary, Billlybud en Fumbleton alleen achter in de studio waar de jaren-tachtig-tv-serie wordt gedraaid. Met hun langzaam aftakelende kostuums en groeiende honger blijven ze steeds vreemdere afleveringen maken voor hun fans. Beast Animation is de Vlaamse coproducent van deze 13 minuten durende stop-motion/live action-animatiefilm.

Quitter la nuit© The PR Company

Autori

Veerle Baetens speelt een van de hoofdrollen in Quitter la nuit van Delphine Girard die in competitie loopt in de sectie Giornate degli autori/Venice Days. Op een nacht belt een vrouw in gevaar de politie. In de oproepcentrale neemt Anna het telefoontje aan en een man wordt gearresteerd. Weken later wordt er naar een bewijs gezocht en wordt iedereen die in de centrale aanwezig was geconfronteerd met de echo’s van de nacht die ze maar niet achter zich kunnen laten. De Vlaamse coproducenten zijn Michiel en Lukas Dhont met hun recent opgerichte productiemaatschappij The Reunion.

Gap-Financing Market

Op de derde editie van de Venice Gap-Financing Market krijgen geselecteerde Europese en internationale projecten de kans om hun internationale financiering rond te krijgen. Dat gebeurt door middel van een-op-een ontmoetingen met potentiële financiers en coproducenten. Tijdens deze driedaagse, van 1 tot 3 september, worden 62 projecten uit de hele wereld gepresenteerd. Ze geven blijk van een grote diversiteit aan achtergronden, verhalen, talenten, genres en budgetten. Er zijn drie Vlaamse projecten geselecteerd:

  • The Time of a Moment van Kate Voet & Victor Maes

Ida’s leefwereld is fragiel en vervaagt langzaam. Ze kan het afbrokkelen van haar appartement stoppen door interactie met de persoonlijke voorwerpen, foto’s en bandopnames die ze met haar overleden man maakte. Terwijl Ida zichzelf herontdekt, ontdekken we Ida. Het wordt een magische ervaring over transformatie, eenzaamheid en verlies maar bovenal over liefde. Emmy Oost is de Vlaamse producent en zij produceerde ook Floating with Spirits.

  • Gay Simulator van Iris van der Meule

Meer lesbische, gay, biseksuele, trans-, intersekse en queer personen zijn nu open over wie ze zijn maar de angst, het geweld en de discriminatie blijven groot. Velen passen hun gedrag aan in de openbare ruimte om dit geweld te vermijden, alleen maar omdat ze verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. Gay Simulator is een interactief VR-kunstwerk met game-elementen dat inzicht geeft in het verhaal van een hedendaagse lesbische vrouw. Emmy Oost is coproducent.

  • Fior Mio van Paolo Cognetti

Dit wordt een documentaire die in de Valle d’Aosta zal worden gedraaid door Paolo Cognetti. De auteur van De acht bergen schrijft ook het scenario. Harald House van Kristian Van der Heyden is de Vlaamse coproducent.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?