Film Fest Gent steunt Iraanse schreeuw om vrijheid

Rode loper Holy Spider Zar Amir Ebrahimi c Jeroen Willems
Nieuws 16 okt 2022
Emotioneel en aangrijpend was de première van Holy Spider, zaterdagavond op Film Fest Gent. Tijdens de Q&A nadien veroordeelde hoofdrolspeler Zar Amir-Ebrahimi de gewelddadige repressie van het Iraanse volk. “Dit gaat over meer dan de hijab, dit gaat over vrijheid.” Het festival maakt zich grote zorgen over de gewelddadige reactie van de Iraanse autoriteiten en steunt de Iraanse burgers die opkomen voor hun grondrechten.

Gisterenavond ging op Film Fest Gent de film Holy Spider van Ali Abbasi in première in aanwezigheid van hoofdrolspelers Zar Amir-Ebrahimi en Mehdi Bajestani. De film toont de ware gebeurtenissen van een seriemoordenaar in Iran die zowaar tot een held uitgroeide voor een deel van de bevolking nadat - en omdat - hij zestien sekswerkers om het leven bracht. In de erg emotionele Q&A na de vertoning uitte Zar Amir-Ebrahimi haar woede tegenover de gewelddadige repressie van het Iraanse volk, en van Iraanse vrouwen in het bijzonder.

“We spreken over een ware revolutie die aan de gang is. Mannen en vrouwen vechten samen aan de frontlinie. Vrouwen strijden voor hun grondrechten en de mannen zijn naast hen komen staan. Dit gaat over meer dan de hijab, dit gaat over vrijheid.”

In 2009 waren er al grote protesten in Iran. Toen kwamen mensen op straat om de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in vraag te stellen. Amir-Ebrahimi: “In 2009 gingen de protesten over ‘waar is mijn stem?’ en de vraag naar een referendum, maar nu stelt men het ganse systeem in vraag. Draaide het in 2019 nog eerder over het economische, is het nu het hele regime dat de mensen weg willen. Het Iraanse volk strijdt nu voor hun lang verloren vrijheid. We kunnen niet anders dan vooruitgaan er is geen weg meer terug.”

In Iran is het al weken onrustig sinds de dood van Mahsa Amini die werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. De daaropvolgende protesten en de roep om het verkrijgen van basisrechten worden met excessief en zinloos geweld de kop ingedrukt door de Iraanse autoriteiten. Film Fest Gent wil zijn steun uitspreken aan de Iraanse burgers die vreedzaam opkomen voor hun rechten. Het festival maakt zich ook grote zorgen over de onderdrukking van creatieve, kritische stemmen zoals die van Zar Amir-Ebrahimi, die Iran niet meer binnen mag. Eerder dit jaar werden filmmakers Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof al vastgezet. Zij worden momenteel vastgehouden in de Evin-gevangenis, waar zaterdagavond een grote brand is uitgebroken.

Film Fest Gent onderschrijft de Iraanse roep om vrijheid en de eis om te luisteren naar de stem van de mannen en vrouwen die vragen om verandering.