Film Fest Gent springplank voor VAF Wildcards

Img 5945 druk c michiel devijver
Nieuws 16 dec 2020
De recente studentenkortfilmcompetitie op Film Fest Gent was voor vier van de zeven geselecteerde regisseurs een kickstart in de aanloop naar de uitreiking van de VAF Wildcards. Drie onder hen, Hyun Lories, Sven Spur en Ada Güvenir, kregen een Wildcard op de slotavond van het virtuele Kortfilmfestival Leuven. Petronella Van der Hallens O was goed voor een eervolle vermelding. Voor het eerst werd een Wildcard voor scenario uitgereikt. Sun Mee Nele Catrysse is met haar Eomma de eerste winnaar. Met een totale waarde van 291.000 euro zijn de Wildcards de grootste filmprijzen van het land.

Met het aan een Wildcard verbonden geldbedrag kunnen de afgestudeerden van de filmscholen hun eerste stappen zetten naar de professionele filmwereld. Hyun Lories krijgt die kans nadat hij met Versailles de ACE Image Factory + The Fridge Public Choice Award won in Gent. Zijn kortfilm speelt zich af in een Brusselse wijk en gaat over Sanaa die er terugkeert om haar zusje Rana te ontmoeten. Volgens de jury is Versailles “een zeer mature film van erg hoog niveau”. De jury heeft het verder nog over hoe beeldvoering, acteursregie, geluid en montage goed in mekaar klikken bij deze talentvolle filmmaker.

Weggeblazen

De tweede VAF Wildcard Fictie gaat naar Lories’ collega Sven Spur voor zijn Eden, een donker romantisch portret van een rusteloze jongeman op jacht in de gay-spots van een grootstad. Naar eigen zeggen was de jury weggeblazen door deze “autobiografische film waarin je helemaal opgaat in de wereld van het personage en dat door de rauwe vertelling met een perfecte beeldvoering”. Eden is een film zonder dialoog. Die werd door de regisseur bij de eindmontage geschrapt. Omdat de film zo sterker werd. Hyun Lories studeerde af aan het RITCS, Spur aan het KASK.

In de categorie fictie gaf de jury twee eervolle vermeldingen. Naast die voor O was er ook een voor Wildflowers - The Children of Never van Ammen Simpson Ogedengbe.

Onder de indruk

Voor de VAF Wildcard Animatie koos de jury voor Would You Please van Ada Güvenir waarin een hedendaags liefdesverhaal aan bod komt. De jury was onder de indruk van “het ontroerende, schattige, fantasierijke en herkenbare verhaal". "De speelse visuele stijl versterkt het narratief en houdt het publiek in de ban”, voegt de jury daaraantoe.

In de documentaire Nanu Tudor (My Uncle Tudor) reist Olga Lucovnicova terug naar het huis in Moldavië waar ze als kind een trauma opliep. Volgens de jury wordt die “diep traumatische gebeurtenis op erg krachtige en stilistische manier in beeld gebracht. Vanuit een zeer persoonlijke ervaring vraagt de maakster aandacht voor een universeel probleem”. Daarom krijgt ze de eerste VAF Wildcard Documentaire.

Overstijgen

De tweede gaat naar Niels Devlieghere die met Elong E’nabe een portret schetst van de zesjarige Angela, een zwart meisje met Senegalese roots, geboren in België en opgroeiende in een complexe sociopolitieke omgeving. Een mooie observatie van een moeder-dochterrelatie die alle clichés overstijgt, schrijft de jury.

Mischa Dols wint met Flora de VAF Wildcard FilmLab. Flora is een gedurfde film over een kleine ruimtebemanning die zijn kolonisatiemissie heeft gemist. Een film met veel humor maar ook een die onze samenleving en cinema bevraagt, volgens de jury.

Goed oog

Voor de eerste VAF Wildcard Scenario waren er acht inzendingen. In haar scenario Eomma (Moeder) heeft Sun Mee Nele Catrysse het over een in Zuid-Korea geboren violiste die zwanger en in het gezelschap van haar adoptiemoeder naar haar geboorteland terugreist. Het wordt een ontdekkingstocht naar de diepste betekenis van moederliefde. Voor de jury was Eomma “een erg matuur verhaal met een heldere dramatische opbouw en heeft de schrijfster een goed oog voor de complexe gevoelswereld van de sterke personages”. De scenario Wildcard is goed voor 6.000 euro en Sun Mee mag haar project verder uitwerken in het VAF-scenarioatelier.

Bekende namen

Dit jaar werden in totaal 81 afstudeerprojecten ingediend voor de Widcardcompetitie waarvan 29 fictieprojecten, 20 documentaires, 15 animatiefilms, 9 experimentele single-screen werken voor FilmLab en 8 scenario’s. De zeven winnaars werden gekozen door bekende namen uit de Vlaamse film-media- en cultuurwereld onder wie Charlotte Vandermeersch, Kristof Bilsen, Anthony Nti, Baloji Tshiani, Anouk De Clercq, Lien Willaert, Fikry El Azzouzi.

De VAF Wildcards worden sinds 2005 uitgereikt en de winnaars worden bij hun volgende project begeleid door een coach en worden financieel ondersteund door het VAF. Dit jaar ging een recordaantal VAF Wildcardfilms in première en een aantal winnaars spreekt tot de verbeelding. Gilles Coulier, Adil El Arbi & Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe en Sahim Omar Kalifa zijn slechts enkele winnaars die inmiddels naam maakten in de filmwereld.

Tags

VAF