10 21 okt. '23

Film Fest Gent films krijgen al vier Europese Awards

P1b28e7dfbuoji1m17i51ua2rob1
Nieuws 23 nov. 2016

Twee op Film Fest Gent vertoonde films, ‘Land of Mine’ en ‘Suffragette’, krijgen alvast vier van de zeven al bekend gemaakte European Film Awards 2016.

Regisseur Martin Zandvliet heeft het in de humanistische antioorlogsthriller ‘Land of Mine’ over de 2000 Duitse krijgsgevangen die door Denemarken gedwongen werden om twee miljoen mijnen te ruimen die door de nazi’s langs de Deense Westkust werden ingegraven. Voor de grote indruk makende beeldtaal krijgt Camilla Hjelm Knudsen de Prix Carlo di Palma als European Cinematographer 2016. Volgens de jury toont ze aan hoe het subtiel spel tussen compositie en licht bijdraagt aan de dramaturgie van een film en op onopvallende wijze het verhaal en de personages ondersteunt.

Volgens de jury toont Camilla Hjelm Knudsen aan hoe het subtiel spel tussen compositie en licht bijdraagt aan de dramaturgie van een film en op onopvallende wijze het verhaal en de personages ondersteunt.

‘Land of Mine’ valt nog in de prijzen voor de costume design en hair&make-up, respectievelijk voor Stefanie Bieker en Barbara Kreuzer. Op beide domeinen zorgen Bieker en Kreuzer ervoor dat de verschillende personages elk een gestalte en een volwaardig individueel karakter krijgen. Realistische en toch poëtische kostuums laten het verhaal ademen en de discrete en subtiele make-up draagt bij tot de dramaturgie, onderstreept de jury.

De vorig jaar op Film Fest Gent vertoonde ‘Suffragette’ krijgt de prijs voor de beste production design. Het wondermooie werk van Alice Normington zorgt ervoor dat we de in het Londen van de vorige eeuw afspelende film kunnen bekijken zonder dat we gehinderd worden door het feit dat het om een reconstructie gaat. Normington vervalt niet in het stereotiepe visuele uit die periode.

Anne Osterud en Janus Billeskov Jansen worden door de European Film Academy bekroond voor hun montage van ‘The Commune’ van Thomas Vinterberg want de montage creëert een lichte en humoristische sfeer die omslaat in controleverlies bij de interacties tussen het hoofdpersonage en de commune.

In Kirill Serebrennikov’s ‘The Student’ drukt de muziek van Ilya Demutsky op een intense manier de donkere fascinatie uit voor de spiraal van onverdraagzaamheid die eigen is aan religieus fanatisme. Demutsky wordt daarom de European Composer 2016. De European Sound Designer Award gaat ten slotte naar Radoslaw Ochnio voor zijn werk in ’11 Minutes’ van Jerzy Skolimovski waarin verschillende inwoners van Warschau elkaar elf minuten lang ontmoeten. Volgens de jury is de sound design erg belangrijk om de angsten van de verschillende hoofdpersonages te begrijpen. De klanken en geluiden ondersteunen samen met de muziek het verhaal maar de sound designer dringt zich nooit op. Hij is wel altijd aanwezig en maakt essentieel deel uit van het geheel.

De 29ste European Film Awards worden door de European Film Academy op 10 december 2016 uitgereikt in Wroclaw, de Europese Culturele Hoofdstad 2016.

www.europeanfilmawards.eu

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.