10 21 okt. '23

Film Fest Gent & chill?

18 1901 gallery 2 1
Nieuws 11 okt. 2018
Film Fest Gent legt niet enkel de filmfan in de watten: ook voor de bingewatchers hebben we heel wat leuks. Op deze 45e editie gaan maar liefst twee nagelnieuwe Vlaamse series in première.

Over Water

Cast: Tom Dewispelaere ('Callboys', 'Van Vlees en Bloed'), Natali Broods ('Façades', 'Tabula Rasa'), Tom Van Dyck ('Van Vlees en Bloed', 'De Bende van Jan de Lichte'), Kevin Janssens
Scenario: Tom Lenaerts & Paul Baeten Gronda
Regie: Norman Bates (Inti Calfat & Dirk Verheye)
Muziek: Tamino

De Antwerpse haven is een van de belangrijkste personages in 'Over water', de serie die televisieman Tom Lenaerts en auteur Paul Baeten Gronda samen geschreven hebben. Het is de plek waar John Beckers (Tom Dewispelaere), een afgeserveerde televisiester uit de jaren '90 met een serieuze drugs- en gokverslaving, van zijn vrouw een laatste kans krijgt om zijn leven weer op orde te krijgen.

Hij gaat aan de slag in het bedrijf van zijn schoonvader, met frisse moed en goede bedoelingen. Maar de verlokkingen in de haven zijn veelvuldig en persistent, zodat een in wezen goed mens als John Beckers in een nieuwe neerwaartse spiraal terechtkomt en uitgroeit tot de spilfiguur van de lucratieve maar aartsgevaarlijke cocaïnetrafiek in de Antwerpse haven. Achter de regisseursnaam Norman Bates (yep, het hoofdpersonage uit 'Psycho') schuilt het Brusselse duo Inti Calfat en Dirk Verheye.

Tom Dewispelaere, Natali Broods en Tom Van Dyck (TBC) zijn morgen 12 oktober te gast in het Krookcafé voor de Daily Talkies. Kan je er niet bij zijn? Niet getreurd, deze Talkies worden volledig gestreamd via Facebook Live vanaf 12u30!

Bekijk hier het interview van Natali Broods en Tom Dewispelaere in Van Gils & Gasten.

We verwelkomen de cast & crew van 'Over Water' vanavond op de rode loper!

De Bende van Jan de Lichte

Cast: Matteo Simoni ('Marina', 'Callboys'), Stef Aerts ('Callboys', 'Adem'), Anemone Valcke ('Bevergem', 'Aanrijding in Moscou'), Tom Van Dyck ('Van Vlees en Bloed', 'Over Water')
Regie: Robin Pront ('D'Ardennen') & Maarten Moerkerke ('Coppers')
Scenario: Christophe Dirickx & Benjamin Sprengers

In aanwezigheid van: Benjamin Sprengers, Maarten Moerkerke, Stef Aerts, Anemone Valcke, Charlotte Timmers, Anne-Laure Vandeputte, Matteo Simoni, Tom Van Dyck, Christophe Dirickx, Robin Pront

Nottingham had Robin Hood en Aalst had Jan de Lichte: de bendeleider die van de rijken stal en aan de armen gaf. Afijn, wellicht was hij in werkelijkheid een gemene misdadiger die zijn hand niet omdraaide voor een moord. In de schelmenroman 'De bende van Jan de Lichte' kneedde Louis Paul Boon hem echter tot een vrijheidsstrijder en socialist avant la lettre.

Het is dat boek dat aan de basis ligt van de gelijknamige VTM-serie over de bandiet die halverwege de 18e eeuw, samen met een handvol kompanen, in de buurt van Aalst het gezag van de Franse bezettingsmacht probeert te ondermijnen door postkoetsen te overvallen en kastelen te beroven. Omdat hij een deel van de buit uitdeelt aan de arme meerderheid, groeit hij uit tot een volksheld. Matteo Simoni incarneert het titelpersonage en achter de camera staan Robin Pront en Maarten Moerkere.

Regisseurs Maarten Moerkerke en Robin Pront, en actrice Anemone Valcke zijn op zaterdag 13 oktober te gast in het Krookcafé voor de Daily Talkies.

De makers van beide tv-series zijn te gast op Serial Day.

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?