10 21 okt. '23

Film Fest Gent 2017 focust op Italië

P1bekjsa9a1gj5jb47er19bda2u4
Nieuws 26 apr. 2017

Film Fest Gent zet de Italiaanse cinema centraal op de 44ste editie die plaatsvindt van 10 tot en met 20 oktober 2017. Op het campagnebeeld pronkt de internationaal gevierde actrice Claudia Cardinale.

De ravissante actrice Claudia Cardinale staat centraal op het officiële campagnebeeld van Film Fest Gent 2017. "Ze is voor ons hét gezicht van de Cinema italiano die we op deze festivaleditie willen vieren,' vertelt Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Fent. "Dat Claudia Cardinale ook de poster van het komende filmfestival van Cannes siert is puur toeval. We hadden ons beeld al gekozen toen Cannes zijn affichebeeld bekend maakte. We houden vast aan onze keuze, omdat de in Tunesië uit Italiaanse ouders geboren Claudia Cardinale met haar donkere, sensuele zuiderse schoonheid en haar onvergetelijke vertolkingen het beste van de Italiaanse cinema belichaamt."

"Ze werkte samen met de grootste Italiaanse regisseurs: Fellini (Otto e Mezzo), Visconti (Rocco e i suoi fratelli; Il Gattopardo; Vaghe stelle dell’Orsa), Sergio Leone (Once Upon a Time in the West / C’era una volta in West), Mauro Bolognini (Il Bell’Antonio). Sporadisch werkte ze ook in Hollywood (Circus World van Henry Hathaway; The Pink Panther van Blake Edwards; The Professionals van Richard Brooks), wat haar samen met Sophia Loren en Gina Lollobrigida een van de grote internationale Italiaanse sterren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig maakt."

Italië in de kijker

In een eenmalig programma getiteld 'Focus op Italië' stellen we het beste van de nieuwe Italiaanse cinema voor en blikken we ook terug naar het glorieus verleden van een van de historisch belangrijkste filmlanden ter wereld.

Patrick Duynslaegher: "Italië lanceerde met het neorealisme de meest invloedrijke stroming uit de geschiedenis en heeft een ongelofelijk rijk en gevarieerd filmpatrimonium. Precies daarom willen we ons retrospectief luik toespitsen op één belangrijk aspect uit de Italiaanse cinema dat zeker ook in deze woelige en onzekere tijden nog resoneert: de sterk politiek geladen, sociaal geëngageerde, maar ook esthetisch opmerkelijke cinema die vooral in de jaren zeventig floreerde. Het was een zeer ideologisch gemotiveerde cinema vol maatschappijkritiek en polemiek. Daarin werden de grote kwesties aangesneden die ook nu nog het land beheersen: de kloof tussen Noord en Zuid, de maffia, de corruptie, de macht van de kerk, het (onverwerkt) fascistisch verleden, het extremisme van links en van rechts, het terrorisme, ‘de strategie van de spanning’ die de bedoeling had het land rijp te maken voor een reactionaire coup, het repressief christen-democratisch regime, de nefaste gevolgen van de consumptiecultuur."

Enkele titels van films waarin een of meerdere van die thema’s aan de orde zijn: Il Caso Mattei (1972) van Francesco Rosi; Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970) van Elio Petri; Rocco e i suoi fratelli (1963) van Luchino Visconti; Il Conformista (1970) en Novecento (1976) van Bernardo Bertolucci; Porcile (1969) van Pier Paolo Pasolini; Una Giornata particolare (1977) van Ettore Scola.

Het volledige programma van Film Fest Gent 2017 zal op 21 september bekend worden gemaakt. Het 44ste editie van Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent.

Photo: courtesy of Pierluigi Praturlon/Reporters Associati/Mondadori Portfolio

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.