09 20 okt. '24

FFG on Tour 19.10: 'Große Freiheit'

GREAT FREEDOM grosse freiheit
Nieuws 11 okt. 2021
Beleef een streepje Film Fest Gent in heel Vlaanderen en Brussel op dinsdag 19 oktober! Voor de Film Fest Gent on Tour-editie tijdens het festival hebben we gekozen voor Große Freiheit. Tien jaar na zijn langspeeldebuut Stilleben legt de bekroonde Oostenrijkse regisseur Sebastian Meise het tragische lot van homoseksuelen in naoorlogs Duitsland bloot.

Hans wordt van Auschwitz overgebracht naar een Duitse gevangenis, waar hij de komende jaren steeds naar zal terugkeren. Zijn misdrijf? Hans is homoseksueel, een strafbaar feit volgens paragraaf 175 van het Duitse Wetboek. Zijn enige houvast is celgenoot Viktor, een veroordeelde moordenaar. De afkeer tussen beiden maakt gaandeweg plaats voor liefde. De film werd grotendeels opgenomen in een in onbruik geraakte gevangenis in Maagdenburg. Een magnetische Franz Rogowski (Happy End, Transit) vertolkt de protagonist met bravoure, en zijn tegenspeler wordt al even innemend neergezet door Georg Friedrich. De hartverscheurende aanpak werpt vruchten af, zo blijkt uit de juryprijs die de film ten deel viel op het filmfestival van Cannes.

Patrick Duynslaegher portret
"Regisseur Sebastian Meise klaagt in 'Große Freiheit' een schandelijk onrecht aan dat lange tijd onder de radar bleef: hoe de vervolging en opsluiting van homoseksuelen uit het Derde Rijk nog decennia lang gewoon werd voortgezet in de Duitse Bondsrepubliek. En hij maakt zijn aanklacht nog sterker door verschillende periodes ingenieus door elkaar te laten lopen."
Patrick Duynslaegher filmkenner

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?