10 21 okt. '23

Festivalfilm in de bioscoop: Walesa. Man of Hope

P1973sl89d1r52ef71dpl1fh0iti1
19 nov. 2014

De aangrijpende biopic over het leven van Lech Walesa - van dokwerker tot nationale verzetsheld en president van Polen, die vorig jaar (40e Film Fest Gent, 2013) op het programma stond, is vanaf deze week eindelijk in de Vlaamse zalen te zien.

De 87-jarige Poolse veteraan-filmer Andrzej Wajda kreeg er een staande ovatie voor op het 70ste Filmfestival van Venetië (2013) én mocht de Persol prize in ontvangst nemen. Wajda is dan ook een van de meest indringende chroniqueurs van het naoorlogse Polen.

'Walesa. A Man of Hope' is meer dan waarschijnlijk zijn laatste film. Het is een klassieke maar levendig geacteerde biografie van de elektricien en vakbondsleider Lech Walesa (gespeeld door Robert Wickiewicz), die bekend werd als de aanvoerder van de Solidarnosc-beweging op de Lenin-werf in Gdansk en daar eerst een stille en nadien behoorlijk luidruchtige revolutie tegen het communistische regime ontketende. Voor zijn inzet voor de Poolse arbeiders kreeg hij in 1983 de Nobelprijs voor de vrede en van 1990 tot 1995 was hij de eerste democratisch verkozen president van Polen.

Wajda structureert de film rond een interview dat Walesa gaf aan de beruchte Italiaanse journaliste Oriana Fallaci Maria Rosaria Omaggio). Archiefbeelden van stakingen, voedseltekorten, protesten en Walesa's bezoek aan paus Johannes Paulus II illustreren de grote gebeurtenissen uit die tijd, maar Wajda werpt tevens een intieme blik op wat er gaande was achter de deuren van de krappe appartementswoning waar Walesa met zijn vrouw Danuta (Agnieszka Grochowska) en hun steeds groter wordende familie verbleef. 'Walesa. Man of Hope' vervolledigt een trilogie die in 1977 begon met 'Man of Marble' (1977) en een vervolg kreeg met 'Man of Iron' (1981).

De film was vorig jaar tevens de officiële Oscar-inzending voor Polen.

"Walesa. Man of Hope" is te zien in:
- Cinéma Galeries (Brussel)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.