10 21 okt. '23

EFA Nominated Shorts: vijfhonderd minuten in het kort

P1av1ec2bvctbnmkg2l1l9bvko1
Nieuws 14 okt. 2016

Vijfhonderd minuten kortfilms, dat vuren we zaterdag 15 oktober op jullie af. Dat wil zeggen dat je van tien uur tot iets na zes in de cinemazaal zit, uiteraard met een pauze tussenin. De 48-jarige Belgische autodidact Samuel Lampaert won vorig jaar op Film Fest Gent de prijs Best European Short en mag dus in december naar de EFA Short Film finale in Polen. “Ik wil een fout maar één keer maken”, zegt Lampaert resoluut.

‘The Wall’ (Franse titel: ‘Le Mur’) speelt zich af in Hong Kong. Waarom?
“Mijn kortfilm gaat over de muren die je hebt in je hoofd, over de wanden die rondom ons staan. Dit verhaal komt het best tot leven op een plek als Hong Kong omdat mensen er wonen in kleine kamertjes in volgepropte appartementsblokken. Helaas is het niet gelukt om effectief in Hong Kong te draaien – de opnames vonden plaats in de RTBF-studio’s in Luik – maar dat is er niet aan te zien.”

Hoe heb je het maken van deze kortfilm ervaren?
“Geld vinden voor het project is gelukkig snel gegaan omdat we een goed scenario hadden met sterke dialogen, maar de voorbereiding en het draaien zelf was toch een moeilijk opgave. Ik spreek geen Chinees, we moesten een heuse set bouwen, wat moeilijker bleek dan gedacht, en we hebben uiteindelijk ook drie dagen gedraaid met een twintigtal mensen. Maar het resultaat – zeven minuten – is er!”

Wat zou het voor jou betekenen om de EFA Short Film Award te winnen?
“Ik denk eigenlijk niet dat ik ga winnen. Ik zie het ook niet als een wedstrijd. Het zou wel fijn zijn om de prijs te krijgen, maar ik verwacht niet dat er veel zou veranderen voor me. Het màken van kortfilms is uiteraard wel erg waardevol omdat het je leert hoe een film tot stand komt. Ik wil een fout maar één keer maken. “

Wie mag er voor jou winnen?
“Het zal voor mij zaterdag ook de eerste keer zijn dat ik de andere kortfilms zie!”

Bekijk de teaser van ‘The Wall’ hier.
Koop je tickets voor de vertoning van de EFA-shorts hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.