10 21 okt. '23

De hoogtepunten van het 42e Film Fest Gent

P1a2n34t7n26qpljmu5spj1t7f1
23 okt. 2015

De 42e editie van Film Fest Gent bood het festivalpubliek een brede waaier van films uit alle windstreken en we mochten ook dit jaar heel wat nationaal en internationaal talent verwelkomen in Gent. We vertoonden in totaal 148 films uit 45 verschillende landen, waarvan 111 langspeelfilms en 37 kortfilms. Voor de 444 filmvoorstellingen en 7 concerten konden we rekenen op ruim 100.000 bezoekers.

Acteur Colin Farrell & regisseur Yorgos Lanthimos met 'The Lobster' (die bovendien de Georges Delerue Award voor Beste Sounddesign won), regisseurs Hirokazu Koreeda met 'Our Little Sister', Pablo Larraín met 'El Club', Thomas Bidegain met 'Les Cowboys', László Nemes met 'Son of Saul' en winnaar van de Grote Prijs voor Beste Film Jayro Bustamante met 'Ixcanul'. De Franse acteur Melvil Poupaud presenteerde 'Le Grand jeu', acteerveteraan Christopher Plummer kwam de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen en acteur Alexander Skarsgård presenteerde samen met regisseur Marielle Heller 'The Diary of a Teenage Girl'.

Ook Belgisch talent ontbrak niet op de rode loper: Robin Pronts 'D'Ardennen' opende het festival in aanwezigheid van cast & crew, Adil El Arbi & Bilall Fallah stelden 'Black' voor en wonnen later de Port of Ghent Publieksprijs, Gilles Coulier en de cast & crew van 'Bevergem' presenteerden de marathon van de 4 laatste afleveringen, Laurent Van Lancker stelde 'Brak' voor, Benny Vandendriessche presenteerde zijn eerste documentaire en Manu Riche zijn fictiedebuut.

Het laatste weekend van het festival stond naar goede gewoonte volledig in het teken van filmmuziek met het Great British Film Music Concert en de 15e verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. Film Fest Gent mocht een groot aantal componisten en sleutelfiguren uit de filmmuziekindustrie begroeten, onder wie Alan Silvestri (de centrale gast van het concert), Patrick Doyle (die de Lifetime Achievement Award in ontvangst kwam nemen) en Antonio Sanchez die Discovery 2015 werd én de Award won voor Best Original Film Score of the Year met de slotfilm van vorig jaar 'Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)'.


Hoogtepunten
We vroegen aan verschillende aan Film Fest Gent verbonden filmliefhebbers wat hun persoonlijke hoogtepunten waren op deze 42e editie van Film Fest Gent.

Patrick Duynslaegher:
1. Talk Sir Alan Parker: Zonder een blad voor de mond te nemen, praatte de regisseur van 'Midnight Express', 'Mississippi Burning' en 'Evita' over zijn carrière, zijn visie op film en zijn hilarische avonturen in Hollywood. Leerrijk maar ook zeer grappig.
2. Patrick Doyle/'Carlito's Way': De synchroon op de beelden live uitgevoerde muziek van Patrick Doyle voor de achtervolgingscène in de Newyorkse metro en in Grand Central Station, was een demonstratie van de impact van de muziek op een van dé briljante scènes in het werk van Brian De Palma. Voor mij was dit het hoogtepunt van de World Soundtrack Awards waarop Patrick Doyle de Lifetime Achievement Award kreeg.
3. Hommage aan Chantal Akerman: Met de last minute ingelaste vertoning van de door Cinematek gerestaureerde versie van Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 (1975) Bruxelles bracht Film Fest Gent hulde aan de meest invloedrijke Belgische regisseuse uit de moderne cinema.

Wim De Witte:
1. De samenwerking met het vaste FFGent team en met een team van zeer gedreven tijdelijke medewerkers. Een grote organisatie als Film Fest Gent kan alleen in goede banen worden geleid met een gemotiveerde ploeg!
2. De indrukwekkende gastenlijst, met toppers als Hirukazu Koreeda, László Nemes, Christopher Plummer, Colin Farrell & Alexander Skarsgård.
3. De trouwe filmfestival bezoekers, die opnieuw in grote getale films kwamen ontdekken en concerten bijwoonden.

Raf Butstraen:
1. 'Son of Saul': Film van het jaar op Film Fest Gent! Het lukt niet altijd wegens vroeger in de zalen of andere planning verdeler maar dit jaar was het raak. En hoe!
2. Joseph Plateau Lifetime Achievement Award voor Christopher Plummer: Een acteur met wereldallure aanvaardt Plateauprijs en weet wat die betekent. Jammer genoeg een gebeurtenis in de coulissen.
3. British Film Music Seminar: Jaar na jaar wordt op een seminarie de filmmuziek tastbaar gemaakt en na een dialoog tussen curator Martine Huvenne en een thematisch gekozen componist kijk je anders naar een film waarvoor de muziek werd gecomponeerd. Of hoe horen het zien verbetert. Een van de sterkste troeven van Film Fest Gent.

Ben Van Alboom:
1. De Vlaamse films. Op een moment dat bepaalde media de Vlaamse film onder vuur nemen, zag je de Vlaamse festivalfilms de rest van het programma uit de top tien van de publieksprijs kegelen. En terecht! 'Black' won uiteindelijk, maar ook 'Bobbejaan' en 'D’Ardennen' bewezen dat enerzijds het publiek de Vlaamse film nog lang niet beu is, anderzijds het met de kwaliteit en diversiteit nog altijd bijzonder goed zit.
2. Eigen stoef stinkt, maar ik vond mijn festivalblog voor Canvas in feite niet slecht. Toegegeven, hij ging vaak over Grapje S. en andere natuurcatastrofes, maar ik heb er toch ook mooi een aantal films in gekregen, en mijn Back to the Future Marathon-outfit.
3. Geen selfie nemen met Alexander Skarsgård. Niet dat daar iets mis mee is, of dat ik het niet zelf ook had gedaan, was ik die avond in de buurt van Kinepolis geweest – ik zat in Studio Skoop. Maar aan mijn feeds te zien, deed werkelijk elke vage kennis op Facebook en Instagram het mij voor, en sexy vent of niet: tegen het einde van de avond moet die onder zoveel bacteriën gezeten hebben dat ik mij nadien een halfuur in antibacteriële zeep had mogen baden.

Roel Van Bambost:
​1. Het + Parcours, dat opnieuw een massa mensen naar het festival heeft gebracht die anders de weg naar de bioscoop niet zouden vinden.
2. De grote opkomst voor en de enthousiaste reacties op de doc 'Bobbejaan' in de Vooruit.
3. De World Soundtrack Awards, die dit jaar opnieuw het hoofdthema van het Film Fest Gent, “de impact van de muziek op de film”, alle eer hebben aangedaan.

Peter Van Camp
1. World Soundtrack Awards: De muziek van Alan Silvestri lijkt wel geschreven voor Brussels Philharmonic en Dirk Brossé. Het Kuipke daverde …
2. Christopher Plummer krijgt Lifetime Achievement Award: Eén acteur, vijftig jaar filmgeschiedenis. Patrick Duynslaegher geeft indrukwekkende hommage, en slaagt er in ‘The Sound of Music’ niet te vermelden.
3. 'Departure': Met een hele zaal van je sokken geblazen worden door een debuut waar je van tevoren niks over weet. Het kan alleen op Film Fest Gent.

Het 43e Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot 22 oktober 2016.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.