10 21 okt. '23

'Classics Restored' toont rijkdom filmgeschiedenis

Cinea classics instagram 1080x566 notorious
Nieuws 04 mrt. 2020

Onder de titel ‘Classics Restored Festival 2020’ stellen KASKcinema Gent en kunstencentrum Buda in Kortrijk van 6 tot en met 8 maart een reeks recent gerestaureerde filmklassiekers voor.

Tijdens dit door Cinea, de Vlaamse dienst voor filmcultuur, georganiseerde festival wordt de Cineteca di Bologna in de kijker gezet. De Cineteca herbergt een van de belangrijkste laboratoria voor digitale filmrestauratie en is de thuishaven van Il Cinema Ritrovato, het belangrijkste filmhistorische festival ter wereld.

De coördinator van Il Cinema Ritrovato, Guy Borlée, is de eregast in Gent en hij houdt op 7 maart om 11u in KASKcinema aan de hand van enkele recent gerestaureerde stille kortfilms een lezing over wat zich achter de schermen van de Cineteca afspeelt. ‘Classics Restored’ begint op 6 maart om 18 u. op dezelfde locatie met een panelgesprek ‘Back to the Future’ over het vertonen van het cinematografisch erfgoed en de rol die digitalisering daarin speelt. Vragen als welke mogelijkheden biedt digitale restauratie? Waar ligt de toekomst voor de vertoning van het filmerfgoed? Hoe bereik je een publiek voor filmklassiekers komen daarbij aan bod. Guy Borlée maakt deel uit van het panel en leidt daarna de vertoning in van ‘La ragazza in vetrina’ van Luciano Emmer.

Live

Op zaterdag volgen nog vertoningen van onder meer ‘Notorious’ van Alfred Hitchcock, ‘Ordet’ van Carl Theodor Dreyer, ‘Crash’ van David Cronenberg en ‘Eastern Condors’ van Sammo Hung. Studenten van het School of Arts Conservatorium begeleiden op zondagvoormiddag live de vertoning van ‘Het verhaal van de zwerver’, kortfilms van Charlie Chaplin. ‘Golden Eighties’ van Chantal Akerman sluit het festival af maar tussen Chaplin en Akerman kan je nog naar Jacques Tourneurs ‘Way of the Gaucho’, Luis Buñuel’s ‘Los Olvidados’ of naar Larisa Shepitko’s ‘The Ascent’ kijken. Iedere film krijgt een stevig doordachte inleiding.

In BUDA Kortrijk beperkt ‘Classics Restored’ zich tot zondag 8 maart met door Sven Hollebeke ingeleide en al vernoemde films van Tourneur, Shepitko, Buñuel, Akerman en Cronenberg. Wie niet in Gent of Kortrijk geraakt kan voor twee uit het programma geselecteerde films terecht in De Cinema in Antwerpen of in Cinema RITCS in Brussel.

Het geheel biedt een unieke kans om kennis te maken met de rijkdom van de filmgeschiedenis en om grootse films te zien op groot scherm, waar ze thuishoren. En wie niet naar Bologna kan, rept zich naar KASKcinema Gent.

Tickets voor KASKcinema: www.kaskcinema.be

Tickets voor BUDA Kortrijk: www.budakortrijk.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.