09 20 okt. '24

Cinema Belgica vult IMDB aan

Cinema belgica
Nieuws 14 okt. 2020
Samen met collega’s, studenten en onderzoekers bestudeert UGent prof. Daniël Bilteryest al jarenlang het filmleven in ons land. In al zijn aspecten. Naast de films komen ook de bioscopen aan bod, hun ligging, hun programmering en ga zo maar door. Dat leverde een flinke databank op. Van Film Fest Gent wordt gebruik gemaakt om ‘Cinema Belgica’ te lanceren. Een platform dat in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Amsterdam diverse databanken bundelt om verdere exploitatie en analyse van cinema in zijn diverse aspecten mogelijk te maken.

In feite gaat het om een “zachte launch”, zegt ons Daniël Biltereyst, “een soort aftasten van wat er allemaal aan data aanwezig is en een uitnodiging om zich bij het project aan te sluiten. Zo heeft er onlangs een student de film- en bioscoopsituatie in Ieper onderzocht. Zijn data komen op Cinema Belgica terecht, net als die van de onderzoeker die zich boog over de filmzalen in onze Oost-Kantons".

Vertrekkend van Cinema Belgica kan men over bepaalde films analyses maken, nagaan welke films er van John Ford werden uitgebracht, of kinderen al dan niet toegelaten waren in de zalen, of er eventuele coupures werden aangebracht. Wil je weten hoeveel films er in de jaren dertig werden geknipt, dan breng je de nodige zoektermen in stelling. De data gaan terug tot het jaar 1896.

Cinema Belgica is in feite een aanvulling van de in filmkringen wel bekende Internet Movie Data Base (IMDB)”, onderstreept prof. Biltereyst en is geïnspireerd op het Nederlandse platform Cinescos dat al tien jaar bestaat. “In feite gaat het om een nieuwe vorm van onderzoek voeren. De tijd dat een onderzoeker alleen vanuit zijn bureau werkt, is definitief voorbij. Het door twee betaalde krachten aangestuurd project werd hier gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het bevindt zich nu in een tussenstadium waarbij nog fouten uit het systeem gehaald worden en verbeteringen worden aangebracht. Rendez-vous volgend jaar voor de hard launch”, voegt Daniël Biltereyst eraan toe.

De voorstelling van Cinema Belgica vindt gratis plaats op donderdag 15 oktober om 11u15 in Kinepolis Gent. Wil je de lancering bijwonen, mail dan naar industry@filmfestival.be. Heb je een accreditatie, dan krijg je toegang op vertoon van je pas.

Raf Butstraen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?