10 21 okt. '23

Cineaste Imge Özbilge tast grenzen af

P1btpldtou9s87k1b9g1u30v1b1
Nieuws 31 okt. 2017
Op 9 november 2017 opent in de Antwerpse Pedrami Gallery de tentoonstelling ‘Order Border Disorder’ van Imge Özbilge. In haar werk stelt ze de onzichtbare maar toch confronterende culturele en religieuze grenzen in Turkije en in het Midden-Oosten in vraag.

De tentoonstelling verwijst ook naar de hedendaagse grenzen tussen Oost en West. Is het de gemeenschap die grenzen creëert of zijn het de politici zelf die grenzen stellen binnen de gemeenschappen en in de geest van de mensen?

Imge en Siir Özbilge verlieten Turkije en werken in België en Italië en moeten dus strijd voeren om hun fysieke en onzichtbare grenzen opnieuw af te bakenen. Kan het individu ontsnappen aan mentale grenzen, vooral als die het resultaat zijn van onze eigen schepping? De tentoonstelling benadert een en ander zowel op een speelse als op een brutale manier.

Kers op de taart in de tentoonstelling is de voorstelling van ‘Camouflage’, de korte film waarmee Imge Özbilge afstudeerde aan het KASK. Aan de hand van Ottomaanse miniaturen en het werk van Hieronymus Bosch voert Özbilge de kijker mee naar de mysterieuze en surrealistische wereld van een kuststad waar Oost en West elkaar ontmoeten. In een geheime binnentuin ontstaat er een verboden vriendschap.

‘Camouflage’ werd vorig jaar geselecteerd voor het Cinéfondation-programma van het filmfestival van Cannes waar aanstormend filmtalent een internationaal forum en platform krijgt. Imge Özbilge was recent jurylid voor de studentenkortfilmcompetitie op de 44ste editie van Film Fest Gent. Vorig jaar werd ‘Camouflage’ daar ook vertoond.

Order Border Disorder
Van 9 nov. tot 4 dec. 2017
Pedrami Gallery
Verbindingsdok - Westkaai 10
2000 Antwerpen
www.imge.net

Tags

Release

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?